Това е общо петият пилотиран полет за “Крю Драгън след

...
Това е общо петият пилотиран полет за “Крю Драгън след
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с третата дългосрочна експедиция излетя към МКС!

Това е общо петият пилотиран полет за “Крю Драгън ” след неговото въвеждане в употреба на 30 май 2020 година, когато дебютно хвърча с двама астронавти на пробна задача до МКС. От тогава до момента компанията на Илон Мъск е извозила в космоса общо 18 души и към този момент е провела една частна, несвързана с НАСА задача ( “Inspiration4 ” през септември т.г.). 

От четиримата души, които летят през днешния ден на борда на “Крю Драгън ”, единствено един е деец – астронавтът на НАСА Томас Маршбърн, който има две други експедиции зад тила си. Всички останали са новаци – двамата астронавти на НАСА Рая Чари и Кайла Берън, както и астронавтът на ЕКА Матиас Маурер. 

Скачването на кораба със станцията е планувано за 12-ти ноември в 02:10 ч. българско време, по-малко от едно денонощие след старта. Четиримата ще се причислят към в този момент живеещите на МКС Антон Шкаплеров, Пьотр Дубров и Марк Ванде Хай. Така екипажът на станцията още веднъж ще стане седемчленен (напомням, че до неотдавна беше шестчленен, само че въвеждането на новите американски кораби в употреба вършат допустимо да бъде повишен с още един астронавт). Освен това МКС не е единствената станция в околоземна орбита – Китай също има орбитален комплекс и там живеят Чжай Чжиган, Уан Япин и Йе Ганфи. Това значи, че общият брой поданици в космоса през днешния ден възлиза на 10 души. 

За извеждането на “Крю Драгън ” в орбита бе употребена ракета “Фалкън 9 ” с напълно американски ракетни мотори “Merlin-1D++ ”. Това бе 127-мият полет на ракета от тази серия. Конкретно за днешния старт бе употребена първа степен “B1067-2 ”, която има един полет зад тила си – този на товарния транспортен съд “Карго Драгън ” на 3-ти юни. Днес тя още веднъж извърши меко кацане върху плаваща океанска платформа, общо 93-тото приземяване за издигната от СпейсЕкс ракетна степен.

Днешното пилотирано изстрелване бе осъществено единствено два дни след завръщането на предходния транспортен съд “Крю Драгън ” с втората дълготрайна задача до МКС. По време на кацането един от парашутите на кораба се отвори по-бавно спрямо останалите. НАСА и СпейсЕкс обаче проучиха данните и потвърдиха, че това е обикновено и е било следено по времето на предишни тествания, надлежно не съставлява механически проблем, който постанова неговото премахване. Така бе дадена зелена светлина за полета през тази нощ.

Фактът, че корабът “Крю Драгън ” съумя да извърши пет полета в хода единствено на година и половина, е удивително достижение и отлично на Илон Мъск, че съумя да мобилиза ресурсите на компанията по тази причина! Но истината е, че когато НАСА реши да подкрепя частни компании след пенсионирането на совалките, организацията в никакъв случай не планираше да натовари СпейсЕкс с толкоз доста задачи. Вместо това полетите на “Крю Драгън ” трябваше да се редуват с изстрелвания на ракети “Атлас 5 ” и кораби на Боинг “Старлайнър ”. 

Но поради непрекъснатите проблеми във компанията на Боинг и неприятното управление на космическите ѝ планове, корабът “Старлайнър ” натрупа години от отлагания. За пръв път той трябваше да лети в пилотиран режим през 2020 година, същата година, когато дебютира и “Крю Драгън ”. Равносметката през днешния ден е, че Боинг дори не са изпълнили напълно сполучлива демонстрационна задача до МКС в безпилотен режим. Първата безпилотна проява през декември 2019 година замалко не приключи с повсеместен неуспех поради софтуерен бъг, който наложи незабавно връщане на кораба без да може да се скачи със станцията. Втората трябваше да бъде извършена през това лято, само че в деня преди старта бе открито, че горивната система на “Старлайнър ” не работи. Сега безпилотната експедиция се обрисува да е реалност не по-рано от пролетта на 2022 година и защото ще са нужни месеци на разбор на данните след този полет, “Старлайнър ” едва ли ще лети с астронавти на борда преди 2023 година. 

Това бе нежелателен процес, само че СпейсЕкс съумяха да се оправят ослепително с предизвикването да поемат всички потребности на НАСА, че даже и да реализират частни експедиции като “Inspiration4 ” като странична развойна активност. Така хем Щатите не зависят от Русия за превоза на астронавти до МКС, хем в страната се развива мощен частен бранш – несъмнено, доминиран от Илон Мъск. Остава да забележим дали останалите бюрократизирани корпорации ще се приспособяват към новата действителност. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР