Това е невиждан досега шок за германската икономика: щетите от

...
Това е невиждан досега шок за германската икономика: щетите от
Коментари Харесай

Небивал шок за Германия: 250 милиарда загуби, над 16 000 фалирали фирми

" Това е невъобразим до момента потрес за немската стопанска система ": вредите от пандемията възлизат дотук на 250 милиарда евро. Над 16 000 компании са банкрутирали, а още най-малко 5000 са на изкуствено дишане. Но можеше да е и по-страшно.

Последната година, минала под знака на няколко локдауна, нанесе тежки загуби на немската стопанска система. Според Института за немска стопанска система вредите възлизат дотук на 250 милиарда евро. През тази година доста магазини останаха задълго затворени, заведенията за хранене и хотелите - също, анулирани бяха безчет културни прояви и панаири, хората съвсем престанаха да пътуват, а милиони бяха принудени да се трудят на кратко работно време.

Цената на локдауна

Първият локдаун в Германия влезе в действие тъкмо преди година. И не беше последният. Тази краткотрайна парализа коства всякога доста пари на търговията, индустрията и услугите, демонстрират последните калкулации на Института за немска стопанска система.

Само за първото тримесечие на 2021 година загубите се пресмятат на 50 милиарда евро, а общите вреди възлизат на четвърт трилион. Икономистите стигат до тези цифри, сравнявайки сегашните параметри с прогнозата за икономическото развиване без пандемия и локдаун.

Независимо от великодушните държавни помощи и отсрочената процедура по оповестяване на банкрут доста компании не устояха на рецесията: по данни на Института за немска стопанска система през предходната година са банкрутирали 16 300 компании. Към този брой би трябвало да прибавим и тези към 5000 компании, които водят призрачно битие: държавните финансови помощи към този момент ги държат „ на изкуствено дишане “, само че тяхната бизнес-перспектива е безнадеждна. Да напомним, че немското държавно управление анулира задължението при избрани условия да се афишира фирмен банкрут. Засега тази анулация важи до края на април.

Помощите са предотвратили още по-страшни последствия

„ Кризата, провокирана от ковид, е нечуван до момента потрес за немската стопанска система “, споделя шефът на Института за немска стопанска система Михаел Хютер. Той признава, че отпуснатите от държавното управление финансови помощи и паричната поддръжка за хората, минали на кратко работно време, въпреки всичко са предотвратили още по-страшни последствия. „ Но изплащането на помощите лиши прекомерно доста време и много компании по този начин и не съумяха да ги дочакат. Остава ни вярата, че темпото на имунизациите ще се форсира, тъй че компаниите най-сетне да могат благонадеждно да възнамеряват бъдещето си “, споделя още Хютер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР