Това е най-големият мюсюлмански празник, изцяло свързан със силата и

...
Това е най-големият мюсюлмански празник, изцяло свързан със силата и
Коментари Харесай

Четири дни мюсюлманите празнуват Курбан Байрам frognews.bg

Това е най-големият мюсюлмански празник, напълно обвързван със силата и вярата, милосърдието и прошката.

С него се отбелязва приключването на хаджа - поклонението в свещения град Мека.

Всеки, който може да си разреши, коли животно. Традицията повелява месото да бъде разграничено на седем елементи - една от тях остава за фамилията, а останалите се раздават на по-бедните,

 

Широко публикувана е визията, че пренесеното в жертва животно ще придвижи човек след гибелта му по тънкия като косъм мост, водещ към отвъдния свят. Същевременно се счита, че курбан би трябвало да дават единствено хората, които имат финансовата опция за това. Денят, предшестващ байрама, се назовава арифе и на него се почитат умрелите близки, като се раздават мекици.

 

За жертвоприношението се избира овен без недостатъци. Руното му се къносва на избрани места. След това животното се зарежда, а на очите му се поставя забрадка.

 

Преди жертвоприношението се изрича молитва. В някои региони с кръвта на жертвата се вършат точки по челата на децата и на индивида, за който е назова курбанът. Кожата на животното се подарява на джамията, а месото се разпределя, като една трета се раздава на родственици и съседи, друга се дава на небогати хора и една трета остава за фамилията. В дома се прави богата софра с баници, пилаф, курбан супа, саралия, на която се канят родственици. Младите членове на фамилията вземат амнистия от по-възрастните. Според традицията месото би трябвало да се изяде още същия ден.

 

Празникът курбан байрам е съпроводен и с национални музика и танци на селищния площад, като в съвременността се канят оркестри и певици. В предишното на байрама са се изпълнявали маскарадни игри. За младите и децата се връзват люлки.

 

 

Дните на байрама публично се дефинират като неработни за мюсюлманите в страната.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР