Това е легендарната корица, поставила началото на ерата на супермоделите:

...
Това е легендарната корица, поставила началото на ерата на супермоделите:
Коментари Харесай

Супермоделите на 90-те отново на корица на Vogue 30 години по-късно

Това е именитата корица, сложила началото на ерата на супермоделите: Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд и Татяна Патиц, снимани дружно от Питър Линдберг за изданието на Vogue от януари 1990 година   Сега, 33 години по-късно, изображението е пресъздадено за септемврийския брой на Vogue и версия на корицата ще се появи в изданията на списанието в Обединеното кралство и Съединени американски щати с посланието „ The Greatest of All Time “. В сегашния кадър липсва единствено Татяна Патиц, която умря по-рано тази година, напомня The Guardian.   Вече 50-годишни четирите дами ще се появят и в документалния филм The Super Models на Apple TV през септември, в който описват за края на 80-те и началото на 90-те години, когато за стартират да работят като модели.    Rafael Pavarotti/Vogue   Статията във Vogue дава визия каква е била ерата за тях, изключително след видеото към Freedom на Джордж Майкъл, в което вземат участие и петте модела, явно откакто Майкъл ги е видял на корицата на Vogue.   „ Беше полуда. Ние не сме Бийтълс “, споделя Еванджелиста по отношение на реакцията към видеото и последвалия край на стилното шоу на Versace, в който моделите вървят хванати за ръце по подиума на фона на песента.    Кембъл е откровена за това по какъв начин животът ѝ се е трансформирал със славата – да вземем за пример когато фотографи я снимат след среща на Анонимните наркомани през 2001 година „ Бях принудена да се срамя от възобновяване си “, споделя тя. „ Не че се криех, само че това е нещо, за което приказваш, когато си подготвен. “   Миналата година Еванджелиста приказва за това по какъв начин лекуване за заледяване на мазнини, CoolSculpting, я е оставило „ трайно деформирана “, както и за психическото влияние на несполучливата интервенция. Междувременно Кембъл разгласи раждането на двете си деца през 2021 година и 2023 година, до момента в който продължава да излиза на стилния подиум. Крауфорд пък е майка на един от най-популярните модели на настоящето потомство Кая Гербер.

В ерата преди #MeToo моделите са работили с фотографите Брус Уебър, Патрик Демаршелие и Тери Ричардсън, които по-късно бяха упреквани в недопустимо държание към моделите.    Говорейки пред Vogue, и четирите дами споделят, че значително са избегнали половата употреба. Крауфорд споделя, че ѝ е помогнало това, че не е имала опция да върви на празненства. „ Вероятно съм пропуснала някои невероятни благоприятни условия, само че и съм избегнала някои не толкоз страхотни благоприятни условия. “   Кембъл приказва за расизма, отбелязвайки, че е вземала по-малко пари от другите модели поради цвета на кожата си.

Въпреки че през годините изгряват и други известни модели, измежду които Кейт Мос и Жизел Бюндхен, супер моделите от 90-те на предишния век остават в светлината на прожекторите и не престават да се харесват на потребителите. През 2017 година Versace провокира онлайн полуда, когато Кембъл, Крауфорд, Кристенсен, Шифър и Карла Бруни се появиха на стилното шоу на марката.   И четирите дами – както и Патиц, Хелена Кристенсен и Клаудия Шифър – постоянно се показват като първите модели, възприемани за звезди и отвън стилната промишленост.   Когато през 90-те търсенето им скача внезапно, Линда Еванджелиста споделя фамозната си смешка: „ Ние не се разсънваме за по-малко от 10 000 $ дневно “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР