Това е голяма победа за венерианските изследователи, които в продължение

...
Това е голяма победа за венерианските изследователи, които в продължение
Коментари Харесай

Гореща новина: НАСА се завръща на Венера! Агенцията одобри две нови мисии до най-близката планета!

Това е огромна победа за венерианските откриватели, които в продължение на десетилетия се борят за това да има нови американски задачи до най-близката до Земята планета. За финален път Щатите изстрелват галактически уред към Венера през 1989 година. Тогава сондата “Магелан ” идва сполучливо в орбита към нашата съседка и изготвя най-подробните карти на венерианската повърхнина, които са ненадминати по качество до ден сегашен. “Магелан ” прекратява своята работа през 1994 година.

От тогава до в този момент НАСА не изоставя изцяло Венера – до ден сегашен галактически апарати непрекъснато прелитат край планетата (напр. актуалната американска задача “Паркър ”), само че това са директни прекосявания. Американската космонавтика има гореща потребност от профилирани експедиции. 

“Давинчи ” е спускаемата задача, определена от НАСА да учи Венера. Image credit: NASA / JPL-Caltech

Орбиталната роботизирана експедиция “Веритас ” ще изготви световна карта на Венера и ще търси отговор на въпроса за какво тази планета е еволюирала по толкоз друг метод в съпоставяне със Земята. За тази цел на борда на апарата ще бъде инсталиран синтетичен апертурен радар. Той ще разреши да бъдат основани триизмерни реконструкции на топографските характерности.

Що се касае до спускаемата задача “Давинчи ”, тя ще учи химичния състав на атмосферата. Очакванията са в продължение на 63-минутното странствуване от горните атмосферни пластове до повърхността да бъдат събирани проби, които ще подлежат на разбор на място. За тази цел на борда на галактическия уред ще са инсталирани два спектрометъра, сензори за проучване на атмосферната динамичност, както и камера. Очакванията са “Давинчи ” да учи енигматичните тесери – геологични структури, които наподобяват земните континенти. Възможно е да се окаже, че на Венера има тектонична интензивност.

За повече информация – НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР