Това е едно от най-вълнуващите открития в Европа: в Норвегия

...
Това е едно от най-вълнуващите открития в Европа: в Норвегия
Коментари Харесай

Смайващо откритие: Огромни залежи на редки суровини в Норвегия

Това е едно от най-вълнуващите открития в Европа: в Норвегия бяха открити великански находища на редки първични материали. Те биха могли да усилят независимостта на Европейски Съюз от Китай и Русия, написа.

Швейцарецът Михаел Вурмзер е банкер, вложител и стратегически консултант. Преди години се среща с нови бизнес сътрудници от Норвегия. Те му оферират да закупи 5 лиценза за многообещаващи фосфатни находища в Норвегия, които към този момент са привлекли вниманието на норвежките университети и на Норвежката геоложка работа.

Вурмзер се съгласява. След време се оказва, че това е едно от най-вълнуващите открития в Европа, привлякло интереса на Европейски Съюз и Китай. От компанията на швейцарския вложител настояват през днешния ден, че са разкрили най-голямото находище от този вид. Става дума за минимум 70-80 милиарда тона руда, богата на скъпи субстанции.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Китай вкара непоколебим надзор върху изследването и добива на ред...

Фосфат, ванадий и исполин

През 2018 година Вурмзер и неговите сътрудници основават компанията Norge Mining и стартират изследвания на почвата в Далане, в едва обитаемата югозападна част на Норвегия. Наред с фосфатите са открити още два значими минерала – ванадий и исполин. Ванадият е считан за " суровината на бъдещето " – той се употребява за производството на акумулаторни акумулатори с огромен потенциал.

Ванадиевите акумулатори са считани за надалеч по-добри от широкоразпространените литиево-йонни акумулатори, тъй като се зареждат пъти по-бързо, а и подлежат на преработване. Титанът пък играе значима роля в стоманодобивната индустрия, до момента в който фосфатите са неотменими при производството на торове.

Първоначално се допуска, че залежите доближават 300-400 метра дълбочина, само че посредством направените измервания се открива, че минерализирането на рудните скали е достигнало до дълбочина от минимум 2200 метра. Михаел Вурмзер даже се надява, че е двойно повече – 4500 метра.



Титанът е хубав и необичаен минерал

" Не сме очаквали, че мащабите на залежите са толкоз великански ", споделя Вурмзер пред Deutsche Welle. Междувременно Norge Mining има 46 лиценза за създаването на сектор с повърхност от 420 кв. км – почти 4 пъти по-голям от Париж. През 2012 година Норвежката геоложка работа прави оценка цената на залежите на към 30 милиарда евро – само че тогава преценките ѝ се базират единствено на находищата с дълбочина 100 метра.

Според последните сондажи, става дума за сред 70 и 80 милиарда тона фосфатна руда. Това са най-големите находища на фосфати в света – повече, в сравнение с в Мароко с към 50 милиарда тона и Китай с към 3 милиарда тона, изясняват от Norge Mining. И това даже не са точни сметки, тъй като изчисленията са правени единствено въз основа на 1500 метра дълбочина, изяснява Вурмзер. Към тях се прибавят и 4,5 милиарда тона ванадий, а за титана още няма точни преценки. Независими лаборатории са открили свръхвисока централизация на скъпи първични материали в рудата.

Европа може да се възползва

Норвежките открития привлякоха и интереса на Европейски Съюз: фосфатите, ванадият и титанът са в листата на така наречен " сериозни първични материали ", който Европейска комисия води от 2011 година насам. Той включва 30 редки субстанции и минерали, избрани като значими за европейската икономическа и екологична политика, които обаче най-вече би трябвало да се внасят.

До момента трите упоменати първични материали са се внасяли в Европейски Съюз от Китай (60%), Русия (20%) и останалото от Казахстан, Мароко и други африкански страни. А потребностите ще порастват: единствено при ванадия с 58% до 2030 година

Norge Mining към този момент се въздържа да уточни каква част от потребностите на Европейски Съюз може да покрие – прекомерно рано е, подготовката за добива към момента тече и гълтам по един милион евро месечно, най-много за сондажите, споделя Вурмзер. Самият рандеман ще стартира най-рано след 5 години.

И Осло осъзнава значимостта на плана. Междувременно норвежкото държавно управление даже е възнамерявало смяна в трасето на една автомагистрала, която минава през находището. Допълнителните разноски за това възлизат на към 330 млн. евро.

Но от позиция на предстоящите облаги това е относително дребна сума, отбелязва Михаел Вурмзер. Той назовава находището в Далане " мултигенерационен план " и споделя, че там ще могат да се добиват стратегически значими минерали в продължение на над 100 години.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР