Това е дългоочакван ден за българските ВВС, за региона на

...
Това е дългоочакван ден за българските ВВС, за региона на
Коментари Харесай

Румен Радев: С възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ слагаме край на една огромна несправедливост

„ Това е дълго чакан ден за българските Военновъздушни сили, за района на Плевен, за цялата авиационна общественост, за всички, свързали живота и ориста си с българската авиация. Днес е ден, отдаден на бъдещето на българската авиация и нация . Днес слагаме завършек на една голяма неправда - закриването преди 18 година на ВВВУ „ Георги Бенковски “ и свеждането му до факултет „ Авиационен “ към Националния боен университет. “
С тези думи президентът Румен Радев стартира словото си на церемонията по разкриване на възобновеното Висше военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия. На ритуала по връчване на бойното знаме на Училището участваха вицепремиерът и министър на защита Красимир Каракачанов, висши офицери, депутати от района представители на локалната власт, ветерани на българската авиация и стотици жители.

„ Този чиновнически акт, с който беше закрито Училището, надали е отчитал най-важното – че авиацията не е просто специалност, а предопределение, което слага на оптимално тестване човешките благоприятни условия, воля и дух. В това тестване оцеляват и побеждават единствено персони с високи морални качества. Тези качества стартират да се градят от първия ден с постъпването в авиационното учебно заведение. Затова днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще. То е честен акт на възобновяване на гордия български авиационен дух и достолепие. Всички ние – институции и виновни фактори, сме длъжни да работим дружно, когато идеята е бъдещето на България. Защото Училището има потребност тъкмо от това. Защото същинското предизвикателство едвам в този момент стартира. Проблемите са големи и управлението на Училището се нуждае от нашата помощ. Залогът е огромен. Залогът е бъдещето на България. Няма уважаваща себе си и сполучлива нация без съвременна и мощна авиация “, сподели още президентът.

По време ритуала за връчване на бойното знаме бе спазена традиция, въведена от Цар Борис III преди повече от 80 година - на дръжката на ново войсково знаме да се забият златни пирони, олицетворяващи началото и ангажираността към рода армия. Традицията бе изпълнена от министър Каракачанов и началника на Училището бригаден военачалник Юлиян Радойски. След това знамето бе предадено на знаменосеца - курсант-старшина Милен Симеонов. После свещеници отслужиха водосвет за здравето и благополучието на персоналния състав и за бъдещите триумфи на ВВВУ „ Георги Бенковски “.
„ За мен е чест да бъда тук с вас, когато възвръщаме една неправда. В българската история има политици, които вземат мъдри решения, има и такива, които вземат глупави решения. Едно от тези глупави решения беше закриването на ВВВУ-то в Долна Митрополия . България е преживявала доста по-тежки от тези времена, само че в никакъв случай не си е разрешавала по този начин да осакатява своите въоръжени сили и своята авиация. Искам да изградим едно военновъздушно учебно заведение, което да е авторитетно освен в  България, но и в цяла Европа “, сподели министър Каракачанов.

По-късно той добави, че за възобновяване на материалната база и на инфраструктурата на Училището ще бъдат нужни доста средства, само че задачата си заслужава. Възстановяването ще стане поетапно в идващите 2-3 години. Тепърва ще се разкриват нови факултети
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР