Това, че най-голямата опозиционна партия в Албания, Демократическата партия на

...
Това, че най-голямата опозиционна партия в Албания, Демократическата партия на
Коментари Харесай

Натиска ли Русия и финансово през опозицията, за да спре Албания за ЕС?

Това, че най-голямата опозиционна партия в Албания, Демократическата партия на Люлзим Баша, прави всичко допустимо, с цел да попречи на страната да стартира договаряния с Европейски Съюз посредством задълбочаване на вътрешните спорове, може би в полза на Русия в района, разяснява немският таблоид Bild в свое следствие, представено от БГНЕС.
Най-тиражният немски вестник свързва Баша, канадския лобист и политически пълководец Ник Музин и няколко съветски компании с връзки към  Кремъл, и твърди, че има доказателства за дейното им лобиране за блокиране на европейската интеграция на страната.
Документите на Министерството на правораздаването на САЩ показват, че Музин е зает като лобист от албанската опозиционна партия. Музин не е кой и да е. Той е един от най-известните лобисти в Северна Америка, в чийто лист с клиенти влизат някогашният президент Джордж Буш, сенаторите Тед Круз и починалият Джон Маккейн, както и Доналд Тръмп. За тримесечен ангажимент Музин получил 675 000 евро от Демократическата партия на Албания. Таксата и произходът на парите в този момент повдигат доста въпроси за Баша, чийто автограф е на контракта. Защото като хонорар са били изброени три пъти по 25 000 $, а са платени надалеч повече.
През юни предходната година заради това заплащане прокуратурата в Албания стартира произвеждане против Баша. Лидерът на опозицията отхвърля съмненията и твърди, че държавното управление води мръсна акция против него.
Откъде са пристигнали парите?
Според американските управляващи най-голямото заплащане е осъществено от основаната в Единбург компания " Биниат трейд ".
" Следи от " Биниат трейд " има по целия свят - от Шотландия до Белиз и оттова до Русия ", написа Bild. Но публично компанията няма такива активи, защото съгласно английските закони тя има единствено 100 английски лири начален капитал. В историята взе участие американското списание " Мадър Джоунс ", което предходната година откри, че зад шотландската офшорна компания стоят авторитетни съветски предприемачи. Един от тях е Евгений Шереметиев, който има дялове в няколко съветски компании.
" За албанския министър председател Еди Рама това е явен сигнал, че Русия стои зад дейностите на лобиста Музин. Защото Русия няма интерес от приближаването на Албания към Европейски Съюз ", написа Bild.
" (...) Съмнителните измами въпреки всичко се оказаха сполучливи, макар че Европейски Съюз предизвести опозицията, че бойкотирането на Народното събрание и вътрешнополитическата дестабилизация могат да застрашат пътя на Албания към Европейски Съюз ", прибавя немският таблоид
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР