Това че младите българи напускат родината си в пъти повече

...
Това че младите българи напускат родината си в пъти повече
Коментари Харесай

Българите са притесняват от изтичането на мозъци, а не от прииждащи мигранти

Това че младите българи напущат родината си в пъти повече тормози хората у нас, в сравнение с евентуалните бежански талази, които могат да ни залеят. Това сочат резултатите от изследване на Европейския съвет за външна политика и организация " Кантар ", оповестени през днешния ден от ръководителите им Весела Чернева и Марчела Абрашева пред БНР.

Допитването демонстрира още, че българите нямат доверие в държавните институции и считат, че Европа е тази, която е поръчител нещата у нас да вървят в някаква допустима посока. Държавата ни е трето място в Евросъюза по поданици, които считат, че еврочленството е било позитивно.

Има страни като Франция, Гърция, Италия, в които две трети от хората считат, че нито националната им система работи, нито европейската. В България, в Румъния, в Унгария в това число, множеството жители считат, че националните им системи не работят, обаче Европа работи и в действителност Европа е. Чехите и словаците са доста по-близо до Италия, Франция и Гърция, в сравнение с до Полша и България, уточни Чернева.

Тя е уверена, че " до момента в който Брюксел е виждан като рамката на базисните правила, по които ние наваксваме, мисля, че към Брюксел ще има доверие. Колкото и да са евроскептични хората в Полша, в Румъния и така нататък, даже и най-евроскептичните от тях не желаят овакантяване на Европейски Съюз, е установило проучването.

Това е известие, което крайните, антиевропейските сили в Европа схванаха и стопираха да приказват. Разбраха, че болшинството от жителите не желаят да видят разтурването на Европейския съюз и напускането на Европейски Съюз, само че желаят някаква смяна, добавя Чернева.

Със сигурност да се каже, че публичното мнение в страната е в европейския тренд, добави тя. По думите й, както и за множеството други европейци, и за българите миграцията не е най-важната опасност пред Европейски Съюз. Само 14 % споделят това мнение. Много повече българите (както и румънци, поляци, унгарци, испанци и италианци) се тормозят от количеството сънародници, които напущат страната, в сравнение с от такива, които биха влезнали в нея.

Според проучване на организация “Кантар” у нас съвсем 40 на 100 от българите се тормозят от емиграцията против 8 на 100 тревожещи се от имиграция. Цели 29 % от тях даже биха подкрепили ограничения против свободното овакантяване на страната. 60 % от интервюираните обаче са на мнение, че свободата на пътешестване в Европейски Съюз е най-важната облага от участието.

Темата за миграцията, емиграцията, имиграцията и бежанците е доста огромна и в нея са насъбрани доста неща. Пречи на тази тематика говоренето и в една обща кошница, която наложително е отрицателна. Различните страни, взели участие в изследването, са реагирали на разнообразни аспекти. Не бих се изненадала Словакия да се усеща застрашена по линията на антитероризма, а не по линия на стопанската система или по линията на културна еднаквост с тези бежанци, разяснява Абрашева.

Темата за емиграцията звучи по обезпокоителен метод и в Гърция, и в Италия, и в Испания – изобщо всички страни, които се усещат привлечени от мощните стопански системи в Северна и Западна Европа, установи Чернева, съгласно която " тази диспропорционалност демонстрира едно ново разделяне в Европа “.

Българите се тормозят от обществени и стопански въпроси. Мислят същото както множеството европейци, в действителност. Без никакво подозрение България не желае и вижда големи загуби в това да се разпадне Европейски Съюз, да се получи някакъв коренен или противен резултат в Екологичен потенциал, счита Абрашева.

Преди изборите за нов Екологичен потенциал Европа наподобява като един континент, който се е консолидирал, счита Чернева.

Мислехме, че Брекзит ще подейства демобилизиращо, в противен случай – рекордната поддръжка за плана Европейски Съюз в страните членки, които регистрират социолозите през последните месеци, се дължи точно на Брекзит и на хаотичността на Брекзит. Хората не желаят да попадат близо въобще до такава обстановка. Не е единствено това, ами стартират сякаш да ценят Европейски Съюз повече, да си дават сметка за това какво е, какви благоприятни условия дава и какъв вид организация е, разяснява на собствен ред Абрашева.

Тя даде за образец по какъв начин Ирландия получи поддръжката на всички останали страни членки в разногласието ѝ за границата с Англия след Брекзит. Това беше доста впечатляващ образец за европейска взаимност. При всички случаи поддръжката за Европейски Съюз пораства. Същевременно обаче европейците желаят да приказват за Европа, тормозят се от национализма в Европа. В България това не излезе толкоз от данните, само че в доста от другите страни е много изразителен отговор – болшинството от хората считат, че тази нова вълна на шовинизъм може да докара до спорове сред страните и това доста ги тормози. При всички случаи след тези избори за Екологичен потенциал ще би трябвало незабавно да стартира диалогът за това по какъв начин да променим Европа, проучва Абрашева.

Тя не вижда антиевропейски настроения. Виждам подозрение, терзание, може би песимизъм, само че в действителност не откривам това чувство, че той се усилва в България. Не, той не се усилва. България е измежду " топ 3 “ страни в Европа, където 70% от хората споделят: " Каквото и да не е направила Европа за нас до този миг, изгодите и вероятностите за нас са доста повече, в сравнение с минусите “, заключи Абрашева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР