Това, че Китай е готов да започне да заплаща с

...
Това, че Китай е готов да започне да заплаща с
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Формира се нов световен ред в търговията с петрол. Ражда се петроюанът

Това, че Китай е подготвен да стартира да заплаща с китайски юани суровия нефт, който купува от страните от района на Персийския залив, бележи образуването на нов международен ред в областта на енергетиката, написа в. " Файненшъл таймс ", базирайки се на специалисти, съобщи Стандарт.

" Разплащанията в границите на световната търговия с нефт постепенно, само че несъмнено минават от щатски долари в други валути ", отбелязва анализаторът към швейцарската банка " Креди сюис " (Credit Suisse) Золтан Пожар в паметна записка до клиенти на финансовата институция.

Китай от известно време усилва покупките на недопечен нефт и полутечен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и редица африкански страни, които заплаща с националната си валута. Но точно срещата на ръководителя на Китайска национална република (КНР) Си Цзинпин с водачите на страните от Съвета за съдействие на арабските страни от района на Персийския залив през декември ознаменува " раждането на петроюана ", отбелязва специалистът. 

" Китай желае да пренапише разпоредбите на световния енергиен пазар " посредством тактика, която планува понижаване на заплащанията в щатски долари, счита Пожар. 

Сътрудничеството сред Китай и страните от Съвета за съдействие на арабските страни от района на Персийския залив може да включва взаимно изследване проучване и рандеман на нефт и природен газ в Южнокитайско море, а също и вложения в петролни рафинерии, както и в предприятия от бранша на химическата индустрия.

Ако всички тези планове бъдат финансирани с юани, то това ще съставлява голяма смяна на световния енергиен пазар, показва анализаторът на " Креди сюис ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР