Това бе като първа романтична среща, която премина изключително добре.

...
Това бе като първа романтична среща, която премина изключително добре.
Коментари Харесай

Романът между Италия и Унгария може да се превърне в Троянски кон за Европа

Това бе като първа сантиментална среща, която мина извънредно добре. Унгарският министър председател Виктор Орбан и италианският вътрешен министър Матео Салвини приказваха със споделена пристрастеност, размениха си похвали и дадоха обещание още веднъж да се видят.

След срещата им в Милано, отявленият съперник на мигрантите Орбан разказа Салвини като „ неговия воин “, тъй като отхвърли да разреши на избавените в морето бежанци, търсещи леговище, да стъпят на италианска земя, в случай че Европейският съюз не ги настани на друго място.

Салвини изрече вяра, че срещата във вторник е единствено първата от доста бъдещи срещи с Орбан, които ще трансформират ориста на Европа.

Бързоразвиващата се връзка сред двамата крайнодесни водачи може да наподобява като следващ политически разказ, само че би могъл да се трансформира в Троянски кон за водачите на Европейски Съюз, един път към този момент разтревожени, че Брекзит ще раздра техния следвоенен съюз.

Твърдите поддръжниците на Брекзит в Обединеното кралство упрекват водачите на Европейски Съюз, че се пробват да показват отдръпването на Англия от съюза, като неточност, с цел да не бъде последван техният образец от другите държави-членки, обвиняване, което водачите на Европейски Съюз изрично отхвърлят.

Междувременно, крайнодесните фракции в Европейски Съюз чакат огромна победа в изборите за Европейски парламент през идващия месец май, опция, която е единствено един път на пет години, и дава обещание голямо районно въздействие върху политиките, изключително върху тези за миграцията.

Тъй като диалозите за френски " Фрекзит " или " Некзит " в Холандия избледняват в обществената полемика, по-вероятно е Европейски Съюз да бъде заплашен от тези, които желаят да разбият блока от вътрешната страна.

Крайнодесният френски водач Жером Ривиер от „ Националния фронт “ е оптимистично надъхан за изборните резултати, които ще фаворизират евроскептичните партии.

" Вярвам, че за първи път можем да бъдем в позиция да имаме ново болшинство на идващите европейски избори ", сподели той.

" Ако нямаме болшинство, имам вяра, че ще имаме малцинство, задоволително мощно, с цел да им попречим да вършат това, което те правят тъкмо в този момент ".

„ Перфектна стихия “

Това, което от доста време липсва на тези партии е единството, с цел да координират дейностите си в Европейския парламент. Отношенията сред Орбан и Салвини демонстрират, че апетитът за такова единение нараства. В предишното, популистките анти-естаблишмънт партии, които имаха неразрешими разногласия с Европейски Съюз, имаха също по този начин спорове между тях.

Унгария и Италия, да вземем за пример, през 2016 година няколко пъти имаха конфликти във връзка с политиката в региона на миграцията. Италия, която е на фронтовата линия за търсещите леговище, от дълго време притиска Унгария да одобри част от бежанците, с цел да понижи бремето. Но Унгария поддържа твърдата политика на „ нулева приемливост “ към незаконните имигранти след всеобщото придвижване на търсещи леговище хора в Европа през 2015 година, в разгара на сирийската война. Повечето други страни от Европейски Съюз одобриха бежанци в границите на програмата на Европейския съюз за миграцията, само че Унгария дружно с няколко други източноевропейски страни, отхвърли.

Двустранното съдействие сред единомислещите партии, апатията на гласоподавателите и изборната система на Европейския парламент може да бъде съвършената стихия, която да съобщи европейските лостове на популистите.

Членовете на Европейския парламент (ЕП) се избират директно от жителите на Европейски Съюз, само че тяхното присъединяване непрекъснато понижава – съгласно Отдела за наблюдаване публичното мнение, едвам малко над 42% от записаните гласоподаватели са дали своят вот на последните избори през 2014 година

" Евроскептичните партии се оправят нормално по-добре на изборите за Европейски парламент, спрямо представянето си в националните избори, тъй като от една страна гласоподавателите считат, че европейските избори са по-маловажни от националните ", декларира пред Си Ен Ен Дору Франтеско, специалист по въпросите на Европейски Съюз.

Евроскептичните партии също са склонни да гледат по-сериозно на европейските избори по очевидната причина, че една от главните им цели е да оспорят Европейски Съюз.

Системата на Европейския парламент също по този начин е от изгода за маргиналните партии или екстремистки партии. Това значи, че партии като Националният фронт във Франция имат доста по-голямо наличие в Европейския парламент, в сравнение с в своите национални събрания.

Това посланичество в Европейския парламент към този момент е в деяние.

Евродепутатът Джон Стюарт Агню от крайнодясната Партия за независимостта на Англия твърди в предложение на Европейския парламент за основаване на Програма за околната среда и дейностите по климата, че изменението на климата, породено от индивида, е " нищожно " и показва съмненията на галактическите лъчи, слънцето, океаните и водните пари като " фактори, които в реалност трансформират климата ни. " Само преди няколко години, сходно отказване на научните проучвания за изменението на климата бе неприемливо да бъде чуто в Европейския парламент.

Франтеску съобщи, че е малко евентуално крайнодесни партии да могат да придобият надзор в Народното събрание, само че това не значи, че въздействието им няма да нараства. С накълцан към този момент Европейски парламент, даже и малко нарастване на местата може да докара до забележителна разлика.

" Не е нужно да придобивате болшинство в Европейския парламент, с цел да упражнявате въздействие върху политиките на Европейски Съюз и Европейската комисия, просто би трябвало да имате солидно малцинство ", споделя Франтеску.

Силното малцинство може да бъде дейно в блокирането на политиката, разяснява той, а малко увеличение на въздействието в Народното събрание може да бъде началото на по-голяма смяна в дълготраен проект.

" Европейските избори не са краят на кино лентата или краят на света, а това по-скоро е началото ", споделя той.

" Въпросът е дали ще могат да координират активността по-късно. Ще могат ли да реализират положителни резултати на националните избори в държавите-членки?... Ще получат ли други национални държавни управления, с цел да могат да окажат напън в Съвет на Европейски Съюз, който е другия основен законодателен орган на Европейския съюз? "

Ефектът на Банън

Някои от партиите, които желаят да раздрусат Брюксел, разчитат на Стив Банън, някогашният основен пълководец на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, да повдигне духа и да им помогне да покачат изборните резултати.

Банън направи няколко европейски обиколки, с цел да подтикне към деяние еднообразно мислещи политически водачи и даже сложи началото на " Движението " (The Movement), " супергрупа ", сплотяваща популистите, с цел да сложи под въпрос съществуването на Европейския съюз.

" Всички са съгласни, че идващият май е извънредно значим, че това е първата действителна за целият континент директна борба сред популизма и партията от Давос ", сподели през юли Банън в изявление за „ Дейли Бийст “ (Daily Beast), визирайки Давос, Швейцария като знак на международния демократичен хайлайф. " Това ще бъде извънредно значим миг за Европа ".

Основателят на придвижването Мишел Модрикамен, водач на Белгийската национална партия, споделя, че Банън предлага запаси за подкрепяне на новия алианс на изборите.

" Той ще донесе принадлежности, които бяха употребявани в Щатите. Те завоюваха изборите без всевъзможни шансове за триумф. Той ще донесе принадлежности, несъмнено. Европейците към този момент ги употребяват ", сподели той пред Си Ен Ен, добавяйки, че тъй наречените Големи данни (Big data) са една от областите, от които европейските партии биха могли да извлекат изгода.

" Ние сме в огромна борба за душата на това, което съгласно мен би трябвало да бъде Западната цивилизация ".

Салвини прокара сходна на тази за супергрупата на Банън концепция, като прикани за европейска " лига на лигите ", която да сплоти популистите. Говорителят на Салвини сподели пред Си Ен Ен, че министърът е инициирал среща с Банън, с цел да обменят хрумвания.

Но евродепутатите, които са проевропейски настроени, споделят, че не са застрашени от Банън. Елмар Брок, немски евродепутат, съобщи, че е уверен, че проевропейски настроените членове, биха имали превес на изборите, и че напъните на Банън да се намеси в европейските въпроси евентуално ще се провалят.

Той упреква Банън, че употребява фигури от европейската последна десница, с цел да унищожи Европа и да концентрира властта в други народи.

" В това отношение, господин Банън ни е доста потребен, тъй като можем елементарно да разбираем на нашия народ, че задачата на всичко това е да отслаби европейските нации по метод, по който те ще изгубят своята роля в света и по този начин ще се трансформира в свят на Вашингтон, Пекин и Москва ", сподели той.

Анализаторите също по този начин задават въпроса какъв брой авторитетен може да бъде Банън. Единството, което той и Модрикамен търсят, няма да бъде елементарно реализирано.

" Фрагментираният европейски пейзаж, това е дълбокия проблем. Много от тези десни партии или дясно-популистки партии, те всички могат да имат проблеми с Европейски Съюз, само че доста от тях имат проблеми между тях ", споделя Александър Кларксън, учител по европейски и интернационалните проучвания в Кралския лицей в Лондон (King`s College London). /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР