Тотални промени в ръководствата на БДЖ-Пътнически превози и БДЖ-Товарни превози

...
Тотални промени в ръководствата на БДЖ-Пътнически превози и БДЖ-Товарни превози
Коментари Харесай

Тотални промени в дъщерните дружества на БДЖ

Тотални промени в управленията на " БДЖ-Пътнически транспорти " и " БДЖ-Товарни транспорти " предприе компанията майка - " Холдинг БДЖ ". Дъщерните сдружения на държавните железници ще бъдат преобразувани за усилване на мениджърските екипи, които ще поемат по-големи отговорности за корпоративното ръководство на двете компании, с цел да излязат те от влошаващото им се положение. Това е решил Съветът на шефовете на " Холдинг БДЖ " и желанието е било подкрепено от министъра на превоза Росен Желязков, оповестиха от холдинга.

Така двете компании от сдружения с еднолична лимитирана отговорност (ЕООД) стават еднолични акционерни сдружения (ЕАД). Вместо по един шеф, те ще имат препоръки на шефовете, които ще вземат решения и ще организират корпоративната политика на фирмите. Причината за промяната е, че завършеният действен модел на работа в двете компании не е на нужното равнище, а основните финансови и обемни индикатори бележат спад. Това постанова преразглеждане на организационните структури и главните бизнес процеси и привеждането им към съвременни управнически способи, с цел да могат да отговорят на своите провокации в актуалните условия.

Според " Холдинг БДЖ " преобразуването ще разреши на товарните и пътническите транспорти да се поосвободят от административно-бюрократичната тежест, да се концентрират върху главната си активност и да станат съвременни сдружения. Бъдещите мениджърски екипи на сдруженията ще поемат по-големи отговорности, които ще са разпределени сред членовете на управата, които ще имат разнообразни квалификации и професионален опит. Управлението в интервала на превръщане на двете сдружения ще се реализира от екип от до трима души, който да бъде основата на бъдещите препоръки на шефовете. Те ще би трябвало да приготвят и бюджетите на товарните и пътническите транспорти за 2020 година

Действащите шефове на сдруженията Христо Иванов и Любомир Илиев са отказали да вземат участие в новия управнически формат, допълват от железниците. Затова първоначално ръководството на сдруженията ще се прави взаимно от шеф и пълномощник, като се организират спомагателни диалози с потвърдени специалисти в железопътния превоз с опит в ръководството на частни и държавни компании.

Преобразуването на двете сдружения се чака да завърши до края на месец януари 2020 година, а окончателното им привеждане към условията на Закона за обществените предприятия - до края на месец септември 2020 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР