TotalEnergies постигна договорка с два от протестиращите синдикати, но не

...
TotalEnergies постигна договорка с два от протестиращите синдикати, но не
Коментари Харесай

Високата инфлация доведе до национална стачка във Франция

TotalEnergies реализира сделка с два от протестиращите синдикати, само че не и с CGT Протестите засягат най-силно транспортния отрасъл Стачките слагат в допълнение напрежение върху президента Еманюел Макрон за справяне със обстановката
Национална стачка против високите цени на силата и инфлацията обхвана Франция във вторник. Протестите са проведени от редица профсъюзи, като с изключение на стачкуващите досега служащи в петролните рафинерии, присъединяване вземат учители и служащи в транспортната промишленост.

Стачката де факто е продължение на неподчинението на служащите в разнообразни рафинерии в страната, което се случва от три седмици насам. Протестите им доведоха до дефицит на гориво в 30% от бензиностанциите в страната, като казусът се усеща основно в Париж и северна Франция.
Реклама
Свикването на всеобщи митинги става, откакто в края на предходната седмица френската левица провежда огромен митинг в Париж. Той беше предвождан от левия претендент за президент по-рано тази година Жан-Люк Меланшон. Каква е повода за митингите? Протестите започнаха преди три седмици, когато служащи в няколко рафинерии на енергийната компания TotalEnergies желаеха покачване на заплатите, с цел да могат да се оправят с нарасналите разноски за живот вследствие на високите цени на силата и инфлацията. Малко по-късно митинги обгърнаха и нуклеарния оператор EDF, като по данни на представител на профсъюза CGT те са засегнали 10 нуклеарни централи в страната. Това се равнява на спад на производството от към 2.2 мегаватчаса.

Френският президент Еманюел Макрон се видя заставен да употребява пълномощията си, с цел да задължи известна част от протестиращите още веднъж да се явят на работа. Това се случи откакто TotalEnergies съумя да реализира сделка с два от протестиращите профсъюзи за повдигане на заплатите със 7% и приемането на еднократен бонус.

Решението за задължаване за връщане на работа срещна сериозна опозиция от страна на профсъюзите. Използването на тези пълномощия от президента е недопустимо и в никакъв случай не е вярното решение, съобщи Фредерик Суйо, общоприет секретар на синдиката FO, който също взе участие в деня на стачните дейности. Вторнишките митинги слагат транспортния отрасъл под съществено тестване Общонационалната стачка във вторник се чака да засегне най-сериозно транспортния отрасъл в страната. Железопътният оператор SNCF ще претърпи " съществени спирания ", които ще доведат до анулация на половината от влаковите услуги, сподели министърът на превоза Клемент Бон.

Крайградските услуги в региона на Париж, както и автобусните услуги, също ще бъдат наранени, съобщи операторът RATP. Въпреки това системата на парижко метро не би трябвало да бъде наранена.
Реклама
Освен транспортните служащи, синдикатите се надяват да привлекат чиновници в браншове като хранително-вкусовата индустрия и опазването на здравето, сподели шефът на CGT Мартинез пред радио France Inter. Не всички са съгласни с позицията на профсъюзите Макар и позицията на синдикатите да получава обществена поддръжка - съгласно Меланшон присъединяване в неделния протестен марш са взели 140 хиляди души, а съгласно полицията 30 хиляди, не всички споделят визията им.

Филип Кревел, който е икономист и създател на мозъчния концерн Cercle de l`Epargne, показва, че спрямо някои други страни стопанската система на Франция не се оправя толкоз зле. " Инфлацията е 5.6% в съпоставяне със междинните към 10% в цяла Европа - също и тъй като държавното управление лимитира покачването на цените на електрическата енергия за семействата и субсидира цените на горивата ", сподели той пред Deutsche Welle.

Кревел също по този начин уточни и прогнозите на Френската централна банка (ФЦБ), че Брутният вътрешен продукт следващата година ще нарасне с 1%. Очакванията за останалата част от Европа са за стесняване на Брутният вътрешен продукт през 2023 година Трудности за Макрон Протестите против високите разноски за живот идват в неуместен за Макрон миг. След като загуби болшинство в Народното събрание в средата на юни президентът е изправен пред по-големи компликации за пробутване на законите. В момента Макрон приготвя предложение за повдигане на пенсионната възраст от 62 на 65 години. В началото на месеца започнаха договаряния с бизнеса и синдикатите, като желанието на ръководещата партия е предлагането да бъде импортирано за разискване при започване на идната година. Едно от исканита на един от протестиращите профсъюзи обаче е намаление на пенсионната възраст до 60 година, което неимуверно ще затрудни договарянията сред двете страни.

Освен това Макрон желае Народното събрание да одобри бюджета за 2023 година, без той да мине разискване или гласоподаване. Причината за това е точно напрегнатата политическа конюнктура в страната, както и неналичието на болшинство, което действително може да докара до отменяне на предлагането. Правителството е настроено да употребява специфични конституционни пълномощия, които биха му разрешили да заобиколи гласуването в Народното събрание, сподели министър председателят Елизабет Борн.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР