Тортата Паскуалина е италианска творба – по-различен вариант на нашенската

...
Тортата Паскуалина е италианска творба – по-различен вариант на нашенската
Коментари Харесай

Италианската торта Паскуалина със спанак и зелено цвекло

Тортата Паскуалина е италианска творба – по-различен вид на нашенската баница със спанак. Плънката на оригинала е от спанак, рикота, пармезан и яйца. Но може да се подготвя с всевъзможни зелении – листни зеленчуци, както и с други млечни артикули.

Тестото е просто, тъкмо като за баница – от брашно, сол и вода плюс зехтин или олио. Специалното на спаначената торта са многото яйца – и в разрушени в самата плънка, и чукнати в гнезда върху плънката. Като се внимава да не се повреди и разтече жълтъкът на задачите сурови яйца, когато от горната страна се затваря с кори.

Продукти

500 г брашно

90 мл зехтин или олио

1 кг спанак

2 кг листа цвекло (може да се размени с още спанак или различен листен зарзават – да вземем за пример лапад, коприва)

½ връзка магданоз

5 стръка риган

60 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал

500 г рикота (може да се размени с извара или натрошено бяло саламурено сирене)

40 г галета

6 яйца

2 жълтъка

сол, черен пипер и индийско орехче

 

Приготвяне

Омесва се безпрепятствено тесто с куките на миксера или на ръка от брашното, 1/2 ч.л. сол, 30 мл зехтин или олио и 300 мл студена вода.

Оформя се на ролка и се нарязва на 12 идентични части, които се оформят на топки. Покриват се с влажна забрадка и се оставят да престоят 1 час.

Спанакът се бланшира за към 30 сек. във вряща подсолена вода. Изплаква се в студена вода и се изцежда. Нарязва се на дребно.

Листата цвекло без дръжките се бланшират във вряща подсолена вода 1-2 мин. Изплакват се в студена вода и се изцеждат. Нарязват се на дребно.

Наситняват се магданозът и риганът и се смесват със спанака и цвеклото. Добавят се настърганият пармезан, рикотата, галетата, 2 яйца, жълтъците, сол, черен пипер и индийско орехче и се разбърква.

5 от топките тесто се разточват и разтеглят на тънки кори с диаметър към 25 см. Намазват се със зехтин или олио и се подреждат една върху друга.

1 топка тесто се разточва и разтегля на кора с диаметър към 32 см.

По-голямата кора се разстила в намазнена форма за печене с диаметър към 25 см, като краищата увисват отвън формата. Слагат се 5-те кори и леко се притискат във формата.

Разстила се плънката. С лъжица се притиска да се оформят 4 гнезда в пълнежа. Във всяко се чуква по 1 яйце и се поръсват с черен пипер.

Разточват се и се разтеглят останалите 6 топки тесто на кори с диаметър към 25 см. Намазват се със зехтин или олио и се подреждат една върху друга. Слагат се деликатно върху плънката с яйцата. Надупчва се деликатно на няколко места с дървено шишче. Завиват се във вътрешността краищата на висящата кора.

Пече се в загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор 180 градуса) 80-90 мин. Оставя се да изстине във формата.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР