Тормозът върху гражданите да предоставят свидетелство за съдимост на хартия

...
Тормозът върху гражданите да предоставят свидетелство за съдимост на хартия
Коментари Харесай

Тормозът върху гражданите за свидетелството за съдимост на хартия продължава


Тормозът върху жителите да дават удостоверение за съдимост на хартия остава, макар уверенията на властта, че администрациите би трябвало да вършат инспекцията служебно.

По този мотив вицепремиерът Томислав Дончев, който дава отговор за административната промяна, пусна умишлен електронен адрес [email protected] На него жителите могат да алармират за непозволено изисквани от тях удостоверения и свидетелства. Това излиза наяве от известие на държавната осведомителна работа.

Сигналите ще се ревизират от Главния инспекторат на Министерския съвет.

Няма информация какви наказания ще има за служителите, които не извършват закона и не престават да тормозят жителите с настояването на документи, до които имат достъп по електронен път.

Томислав Дончев приканва всички администрации да съблюдават закона и да преустановят условието към неосъждани жители да показват на институциите удостоверение за съдимост на книжен притежател.

С измененията в законодателството, в действие от началото на годината, отпада изцяло условието към лицата с чисто правосъдно минало да показват удостоверението като доказателство.

Администрациите са задължени и оправомощени да вършат информация за данните за съдимостта на жителите посредством инспекция в регистрите и електронен продан на информация, припомня Дончев.

Така при издаване на удостоверение за съдимост по длъжностен път отпада условието жителите да дават акт за раждане и към този момент не се събира държавна такса.

Мярката е част от дълготрайния приоритет на държавното управление за осъществяване на административна промяна, която води до облекчение на процедурите и повишение качеството на административно обслужване за жителите и бизнеса.

Тази цел се реализира посредством унищожаване на условието за показване на някои от по-разпространените публични документи на книжен притежател, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и длъжностен продан на информация сред институциите.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР