Тормозът на работното място съществено повишава риска от развитие на

...
Тормозът на работното място съществено повишава риска от развитие на
Коментари Харесай

Тормозът на работното място е свързан с повишен риск от диабет

Тормозът на работното място значително покачва риска от развиване на диабет, написа в. " Дейли експрес ", базирайки се на датско изследване, оповестено в сп. " Diabetologia ".

  460 000 българи живеят с диабет 460 000 българи живеят с диабет
Днес е Световен ден за битка с диабета. В България 460 000 души живеят с диабет, а други 200 хиляди са наранени, само че не знаят и не се лекуват.

Изследването на експерти от университета на Копенхаген е обхванало 46 000 души от Дания, Швеция и Финландия, следени в продължение на 11,5 години. Авторите му са открили, че за хората, които са подложени на тормоз от страна на сътрудниците, рискът от развиването на диабет вид 2 е с 46 % по-висок.

Проучването е първото по рода си, разкриващо сходна взаимозависимост. Изследователите позволяват, че една от аргументите е така наречен " утешително хранене " вследствие на прочувствено разстройване.

Специалистите са разкрили, че 61 % от мъжете са по-уязвими в това отношение от дамите - 36 %.

Изследването демонстрира също, че насилието на работното място - нормално проявено от недоволни клиенти или пациенти, а не от страна на сътрудници, покачва риска от развиване на болестта и за двата пола с една четвърт (26 %).

" Тормозът на работното място е сериозен обществен стресов фактор, при който се отключват съответни реакции. В резултат на това протичат разнообразни биологични процеси, способни да допринесат за риска от диабет ", изясняват създателите на изследването.

Изследователите позволяват, че измененията, породени от стресови хормони, могат да навредят на метаболизма и да покачат заплахата от затлъстяване - прочут рисков фактор за диабет.

Емоционалният резултат от издевателството на работното място може да провокира утешително хранене, което води до в допълнение струпване на тегло и надлежно до нараснал риск от развиването на диабет вид 2.

Предишно изследване на екипа е открило, че служебни проблеми като неустановеност и дълго работно време с следващ психически резултат са свързани с умерено нараснал риск от болестта.

Експертите означават, че предпазването от стрес, тормоз и принуждение на работното място може да способства за намаление на риска.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР