Тормозът и унижението на младите са средновековни практики, въведени на

...
Тормозът и унижението на младите са средновековни практики, въведени на
Коментари Харесай

На форума на Стандарт: Час по религия в училище срещу кибертормоза

" Тормозът и унижението на младите са средновековни практики, въведени на Запад, които нашата православна черква отхвърля ". С цитирането на думите на Пловдивския митрополит Николай стартира изявлението си Знеполския свещеник Арсений, който бе участник във форума на " Стандарт " " Киберзащитници. Заедно в битката с кибертормоза на деца ", който се организира в Пловдив. Съорганизатори на събитието са Черноморската академия за сигурност, Община Пловдив и Регионалното ръководство на образованието /РУО/ в Града под тепетата. 

След като насочи пасхален привет от Пловдивския митрополит Николай към присъстващите, свещеник Арсений благодари на основния редактор на " Стандарт " Славка Бозукова за това, че ръководената от нея медия и екип поддържат вярата, а съдействието с Българската православна черква е от години. 
-->
" Всички ние добре осъзнаваме отговорността да бъдем персони. Трябва да защитим нашите деца. Защото те са изправени пред по-голяма заплаха в това да изградят себе си като персони. За това може да им оказват помощ Църквата и образованието. Думата " обучение " идва от облик, а индивидът е основан от Бог по Негов облик и сходство ", сподели свещеник Арсений.

Той напомни думите на Неврокопския митрополит Борис, изречени през 1928 година: " Какво желаете да възпитате? Умствени изроди и морални чудовища ли? " като уточни, с тях митрополитът е предизвестил за голямото предизвикателство пред обществото. Епископ Арсений уточни и един нравствен закон - когато се случват доста катаклизми - наводнения, трусове и други бедствия, това значи, че злото се е преумножило. Единственият метод да му се противодейства е посредством положително. А единственото положително е Бог. " Църквата се грижи за най-малките. 5000 деца учат вероучение в Българската епархия. В Пловдивска област в 10 учебни заведения се учи вероучение. Когато беседваме с шефовете и учителите от тези учебни заведения те споделят, че децата, които учат вероучение, са по-различни от другите, те схващат света по различен метод - по-лесно преодоляват болката и страданието, по-борбени са. Затова би трябвало да има един час вероучение - СИП или ЗИП, във всички български учебни заведения. Вярвам, че всички сте на това мнение ", обърна се свещеник Арсений към присъстващите на форума към 200 учители и шефове на учебни заведения в Пловдивска област. 

Той уточни, че изолирането на децата поради коронавирус пандемията е било огромно тестване. " Общуваме с доста деца с проблеми, деца на разведени родители. Те непрекъснато са в интернет. По случай празненство за Рождество Христово възложихме задача да напишат писмо със желанията си до Дядо Коледа. Едно от децата написа: " Колко парички би трябвало да събера за тате, с цел да му ги дам и да ми обърне внимание? Защото той е непрекъснато ангажиран и е на работа ". Когато нас, възрастните ни няма, злото сграбчва нашите деца ", сподели още дядо Арсений. И уточни, че насилието се случва първо в фамилията, в което няма обич и детето е пострадало от това. Тогава пипалата на прегрешението се протягат към него и пораждат принуждение и завист. 

" По-успешно е против насилието да се работи като предварителна защита с преподаването на християнските добродетели. Да се дава качествено обучение, да се познава вярата. И най-малките могат да се образоват в часовете по вяра. Те да научат, че човек е основан по облик и сходство Божие. Светата черква моли за въвеждане на наложителен предмет " Религия " - тогава ще бъдат по-малко киберпрестъпленията и агресивността ", сподели още свещеник Арсений.

Той предложи да се направи конгрес за експанзията против учителите в учебните заведения, с цел да се търсят решения по какъв начин да се противодейства на този противен проблем, чиито размери от ден на ден се усилват. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР