Торбичка с армаган връчи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на

...
Торбичка с армаган връчи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на
Коментари Харесай

ДПС с армаган за Радев

Торбичка с подарък връчи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на президента Румен Радев в първия ден на Рамазан Байрама, тъкмо в 11 часа, когато започнаха консултациите с 4-ата мощ в 49-ия парламент.

Какво имаше в торбичката с логото на Движение за права и свободи, не стана ясно, само че празникът е прочут още като Шекер Байрам, на който се сервират сладкиши в подарък.

В началото на срещата Румен Радев напомни, че на предходните съвещания (при образуването на 48-ото НС) господин Карадайъ се е оказал прав, като е показал, че в процентно съответствие партиите в новия парламент ще реализиран същия резултат.

Още тогава призовавахте за нов взор върху политическия развой и търсене на нови подходи за образуване на ръководещо болшинство. Заложихте в акцията си нуждата да се търси разговор, разсъдък и компромис, и съгласно мен това е една от аргументите да затвърдите солидното си наличие в Народното събрание, означи Радев в дружелюбен жанр.

Като партия с огромен парламентарен опит бих желал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49-ото Народно събрание и по какъв начин оценявате опцията за сформиране на държавно управление. Защото пред Народното събрание, а и пред Президентството, провокациите са големи, попита Радев при започване на консултациите с Движение за права и свободи.

Има риск и от несъставяне на държавно управление, и в случай че вървим по общоприетата процедура с раздаването на мандатите, това ще докара и до крах в законодателната активност, което ще има трайни последствия върху страната. Редица значими закони, от редица парламенти, чакат да бъдат признати, и се наслагват. Това е комплицирана, взаимосвързана система от проблеми, и тя зависи от времето и приоритизирането на разглеждането им, сподели още президентът.

Той също по този начин попита „ какви са изискванията Движение за права и свободи да поддържа болшинството, в случай, че имате доста общи ползи “ във връзка със поръчката на придвижването, че ще бъде съпротива на оформилото се болшинство от първите две партии.

Казахме, че към този момент ние не сме част от това болшинство, не за нещо друго, а поради метода – неналичието на разговор. След като не сме взели участие в тези диалози, откакто не сме част от това болшинство, към този момент, да бъдем съпротива на това болшинство и като модел на държание, и като политическа партия. Но за нас моделът е по-вежен, отвърна Карадайъ.

Радев означи, че държавният бюджет ще бъде импортиран от служебното държавно управление, тъй като няма изясненост по кое време ще има постоянно държавно управление.

За европейската интеграция на България ние имаме своя принос като Движение за права и свободи. Още 1991 година, от трибуната на Народно събрание, нашият почетен ръководител, лекар Ахмед Доган съобщи посоката за развиване на България, а точно участието в НАТО и Европейски Съюз. За наша горделивост това се осъществя, когато ние участвахме във властта. 2004 година влязохме в НАТО и Движение за права и свободи беше във властта. А 2007г. а влязохме в Европейски Съюз и Движение за права и свободи беше във властта. Явно би трябвало Движение за права и свободи да влезе във властта, с цел да влезем в Шенген и еврозоната, съобщи от своя страна Мустафа Карадайъ.

Ако си спомняте, на предходната среща, отново говорихме за бюджета и тогава ние споделихме нашите опасения, че в случай че няма постоянен кабинет и ясно болшинство, което да нося отговорност за избран по-дълъг интервал от време и се отвори бюджета, единствено декларираните политики, които тогава бяха в общественото пространство от полето на популизма бяха към 10 милиарда. Затова иде тирада! В този случай не сме длъжни да кажем и още едно нещо – 2020 година трябваше да си разпишем оперативните стратегии и Плана за възобновяване и резистентност и дружно със Стратегическия проект за земеделието това са сумарно, жестоко казано, 60 милиарда лв., които седят в Брюксел и чакат ние да си напишем домашното, акцентира Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи добави, че след изборите има пропуснати 20 дни, в които е можело да се структурира болшинство в Народно събрание, което да може да излъчи постоянен кабинет.

Но ние следим, че първите две политически сили влязоха в полето популизма да дефинират едни законопроекти да се преглеждат, без да има явен индивид, който да носи отговорността за тези дейности, уточни водачът на Движение за права и свободи.

В момента следим по-скоро изгубено време. Самите участници в политическия живот мъчно могат да надскочат персоналното и политическото его, всеки приказва за разговор, само че другите хора, употребяващи понятието разговор, схващат разнообразни неща, означи Карадайъ.
След срещата Карадайъ показа пред медиите, че има доста аргументи да се стигне до следващата патова обстановка след изборите и усложнение да се сформира държавно управление. Той предвижда, че даже и да има още едни избори, резултатите ще бъдат сходни. И прикани политиците да загърбят персоналното си его в името на страната: Диалог би трябвало да има! Диалог сред ръководещи и съпротива, сред институции… Много дълго време си позволихме да се откажем от нормалността в политиката и сега плащаме тази цена. На политическия терен се появяват нови играчи, които споделят: „ ще сменим модела “. Да сменят модела обаче те схващат: „ Стани да седна “, тъй като, както виждаме, те безусловно са copy-paste на същия модел и цялостното им държание е огледално. От тази от тази позиция, самите ние, участниците на политическият терен, първо сами за себе си би трябвало да си разбираем разсъдък и отговорност мястото и ролята ни въобще в обществените процеси; да тръгнем с отговорност към проблемите на хората.
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ въпреки всичко не изключи опцията за сформиране на държавно управление още с първия мандат.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР