Топящият се лед в Норвегия разкри стрела на 4000 години, която вероятно е била изгубена, докато древните ловци са се прицелвали в северни елени, но сега е „оча за археологията“

...
Археолозите току-що откриха стрела от каменната ера по-рано уловен в
Коментари Харесай

Археолозите току-що откриха стрела от каменната ера по-рано уловен в лед.

Откритието предшества други находки в района с над 2000 години.

Вероятно е било заседнало в леда, докато древните ловци са преследвали северни елени.

Археолозите в Норвегия бяха развълнувани, когато откриха рядка находка в края на август — стрела на 4000 години от каменната ера, замръзнала преди това в лед.

Археолозите от групата Secrets of the Ice — част от Министерството на културното наследство на Норвегия — намери стрелата откъм планината Lauvhøe, каза съдиректорът д-р Lars Holger Pilø пред Insider.

Lauvhøe е част от планината Jotunheimen в Норвегия. През последните години ледът около планината се стопи повече, излагайки повече земя на изследователите. Pilø каза, че археолозите са били на мястото за последен път през 2017 г., когато е имало по-малко площ за изследване.

Преди тази най-нова стрела да бъде намерена, Pilø каза, че най-старите стрели, открити в леда, датират от 500 до 1700 години преди, по време на Желязната епоха и Средновековието.

„Тази нова находка добавя много повече времева дълбочина към обекта“, каза Pilø в имейл. „Мястото Lauvhøe е едно от 66 такива ледени места само в нашия окръг. В момента имаме повече от 4000 находки от леда.“

Според NPR, археолозите първоначално са смятали, че стрелата е от желязната епоха, но откри, че е много по-стара след почистване на ледниковата тиня.

Вероятно, каза Пильо, стрелата е попаднала в леда, докато ловците са преследвали елени, които са се събирали близо до лед и сняг в горещите дни за да се избегнат водни мухи.

„Древните ловци са знаели това и са щяли да ловуват елените по пътя към и върху леденото петно“, каза Pilø в имейл. „Понякога, когато една стрела пропусне целта си, тя се забива дълбоко в снега и се изгубва. Тъжно за ловеца, но бик поглед за археологията!“

Продължавайки напред, археолозите ще продължат търсенето си в област, която остава плодотворна.

„Току-що открихме конски ухал и юзда, вероятно от епохата на викингите“, каза Pilø.

Прочетете оригиналната статия в Insider

Преглед на коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР