ТОПСПОРТ продължава да представя отборите, които се класираха на финалите

...
ТОПСПОРТ продължава да представя отборите, които се класираха на финалите
Коментари Харесай

Шотландия: Тартанската армия вече изпълни целта си

ТОПСПОРТ продължава да показва тимовете, които се класираха на финалите на Европейското състезание. Големият футболен шампионат стартира на 11-и юни, а през днешния ден е ред на Шотландия. " Гайдарите " се завърнаха на огромен конгрес за първи път след 23 години.

ПЪТЯТ ДО ФИНАЛИТЕ

Шотландия съумя да си подсигурява присъединяване на Евро 2020 през шампионата Лига на нациите. В квалификационната си група " гайдарите " приключиха на трето място след Белгия и Русия и преди Кипър, Казахстан и Сан Марино.

Цикълът стартира с тежка загуба 0:3 от някогашната руска република. Последва победа с 2:0 при гостуването на Сан Марино и нова такава с 2:1 над Кипър вкъщи. В четвъртия кръг шотландците не оказаха никаква опозиция на Белгия - 0:3. След това и Русия се оправи с островитяните. Последва домакинство на " алените дяволи " и нова тежка загуба с 0:4. В седмия кръг " сборная " също реализира безапелационна победа с 4:0. В последните си три мача " гайдарите " победиха новобранците Сан Марино, Кипър и Казахстан, с цел да заемат третата позиция. Головата разлика бе 16:19.
 Снимка 532882
Източник:

Възпитаницита на Стив Кларк обаче имаха втори късмет да опитат да стигнат до финалите. В първия си мач от плейофите в Лига на нациите бе надвит Израел след осъществяване на дузпи. 12 ноември 2020 година беше огромният ден за Шотландия. Тогава в Белград вратарят Дейвид Маршал се трансформира в воин, спасявайки решителната дузпа на Александър Митрович и пращайки своя тим на Европейско състезание. В постоянното време срещата приключи 1:1.

" Гайдарите " ще изиграят две контроли преди старта на Евро 2020 - на юни против Нидерландия и четири дни по-късно против Люксембург.

СЕЛЕКЦИОНЕРЪТ

Селекционерът на Шотландия е Стив Кларк. Той е роден на 29 август 1963 година Той е работил дружно с огромни фигури в международния футбол като Жозе Моуриньо в Челси, Рууд Гулит в Нюкасъл и Кени Далглиш в Ливърпул. Освен това обезпечи историческо класиране на Уест Бромич във Висшата лига и вкара в евротурнирите скромния Килмарнък.

Бившият бранител на Челси пое Шотландия през май 2019 година. Оттогава той записа 10 победи, 3 равенства и 6 загуби.
 Снимка 532884
Източник:

Отборите на Кларк изповядват прагматичен жанр на игра, характерен за английски средняци. Специалистът няма срещу противника да владее самодейността в срещата, а неговият отбор да стои в своята половина и да дебне на контраофанзива.

Шотландия най-често играе в скица 3-4-3, при която Анди Робъртсън е нещо като ляво крило. В същото време другият ляв бек - Киърън Тиърни бе върнат в срещата на отбраната. Същото се случи и с халфа на Манчестър Юнайтед Скот Мактоминей.

ЗВЕЗДАТА

Голямата звезда на Шотландия без подозрение е Анди Робъртсън. Крайният бранител е основна фигура за своя тим както в защита, по този начин и е съществена опасност в офанзива. 27-годишният футболист е мощен и при връщането на владението на топката и пресата. Нещо, в което се специализира в Ливърпул на Юрген Клоп.
 Снимка 532883
Източник:

Робъртсън е капитан на Шотландия от 2018 година насам и от този момент несъмнено е най-стабилният и предан състезател на " гайдарите ". За националния тим има 47 мача и 3 гола.

Кариерата му стартира в Куинс Парк, след което минава в Дънди Юнайтед. През 2014 година е притеглен от Хъл Сити. Три години по-късно минава в Ливърпул.

СИЛНИ И СЛАБИ СТРАНИ

Шотландия има млад и упорит тим, който е подготвен да се сбори с най-хубавите в Европа. Гръбнакът на Тартанската войска е формиран от футболисти от Висшата лига - Анди Робъртсън (Ливърпул), Киърън Тиърни (Арсенал), Скот Мактоминей (Манчестър Юнайтед), Джон Макгин (Астън Вила) и Че Адамс (Саутхемптън).
 Снимка 532885
Източник:

" Гайдарите " разполагат със постоянен вратар в лицето на ветерана Дейвид Маршал. Тимът работи добре и в защита. Проблемите може да дойдат от халфовата линия и офанзивата. В предни позиции липсва изявен голмайстор. Много очаквания се разпореждат на Адамс, както и на Линдън Дайкс от КПР.

ПРОГНОЗА ЗА КЛАСИРАНЕ

Тартанската войска извърши своята съществена цел - класира се за Евро 2020. На финалите тимът на Стив Кларк ще има извънредно сложна задача, защото попадна в група с Англия, Хърватия и Чехия. Съставът несъмнено е новобранец и ще бъде огромна изненада, в случай че се класира за елиминациите.
 Снимка 532886
Източник:

МАЧОВЕТЕ В ГРУПОВАТА ФАЗА НА ЕВРО 2020 ( ГРУПА D ) :

14 юни 16:00 часа Шотландия - Чехия ( " Хемпдън Парк ", Глазгоу)

18 юни 22:00 часа Англия - Шотландия ( " Уембли ", Лондон)

22 юни 22:00 часа Хърватия - Шотландия (Хемпдън Парк ", Глазгоу)

ШОТЛАНДИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА:

1960 не взе участие

1964 не взе участие

1968 не се класира

1972 не се класира

1976 не се класира

1980 не се класира

1984 не се класира

1988 не се класира

1992 отпада в групите

1996 отпада в групите

2000 не се класира

2004 не се класира

2008 не се класира

2012 не се класира

2016 не се класира
 Снимка 532888
Източник:

СЪСТАВ ЗА ЕВРО 2020:

Вратари: 1. Дейвид Маршал (Дарби Каунти), 12. Крейг Гордън (Хартс), 21. Джон Маклафлин (Рейнджърс)

Защитници: 2. Стивън О`Донъл (Мъдъруел), 3. Анди Робъртсън (Ливърпул), 5. Грант Ханли (Норич), 6. Киърън Тиърни (Арсенал), 13. Грег Тейлър (Селтик), 15. Деклън Галахър (Мъдъруел), 16. Лиъм Купър (Лийдс), 22. Нейтън Патерсън (Рейнджърс), 24. Джак Хендри (Остенде), 26. Скот Маккена (Нотингам)

Халфове: 4. Скот Мактоминей (Манчестър Юн), 7. Джон Макгин (Астън Вила), 8. Калъм Макгрегър (Селтик), 14. Джон Флек (Шефилд Юн), 17. Стюърт Армстронг (Саутхемптън), 18. Дейвид Търнбул (Селтик), 23. Били Гилмур (Челси),

Нападатели: 9. Линдън Дайкс (КПР), 10. Че Адамс (Саутхемптън), 11. Райън Кристи (Селтик), 19. Кевин Нисбет (Хибърниън), 20. Райън Фрейзър (Нюкасъл), 25. Джеймс Форест (Селтик)
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР