Тополовград. Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и

...
Тополовград. Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от страна на изпълнителната власт

Тополовград. Концентрацията на финанси и вложения в районните центрове и намаляването на вниманието към по-малките обитаеми места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с големите несъответствия в районното развиване. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и представители на неговия екип, оповестиха от прессекретариата на президента .

Представителите на локалната власт приканиха за премахването на субективния фактор при разпределянето на държавните дотации към общините, както и да бъдат регистрирани техните действителни и характерни характерности. Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от безсъвестен напън от страна на изпълнителната власт, акцентира от своя страна президентът Радев. По думите на президента самостоятелното финансиране на общините от централния бюджет ще улесни инициативността и ефикасните решения на локално равнище.

Като значителен проблем за общината представителите на локалната власт откроиха опазването на здравето. В Тополовград има единствено един незабавен екип, който дава отговор за всички обитаеми места, някои от които са ситуирани на десетки километри едно от друго. Отправен бе и апел за по-бързото въвеждане на системата за незабавна здравна помощ по въздуха, която е включена в Националния проект за възобновяване и резистентност.

На въпрос на публицисти след края на срещата президентът разяснява, че Община Болярово, която посети по-рано през днешния ден, и Община Тополовград като погранични общини имат опит и вземат участие интензивно в опазването на границата. По думите на президента с повишаването на мигрантския напън страната приспособява и плануваните ограничения. „ Средства за това са обезпечени в запаса, който служебното държавно управление съумя да събере, само че от Народното събрание зависи да се актуализира бюджетът, тъй че да могат да се разпределят по най-хубавия метод тези запаси “, уточни още президентът.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР