Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на

...
Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата края на януари и февруари

„ Топлото време забавя разпространяването на вирусите. Ако забележим картата на Европа, там където е било по-топло през декември, надлежно и заболелите са по-малко ”. Това разяснява във връзка със заболеваемостта от инфекциозни заболявания проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Конкретно във връзка с грипа експертът изясни, че в този момент в Европа той е два типа, които са от вид А.

„ Лекарствата работят най-добре против грип вид А. Тези медикаменти са налични от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Ако ги вземеш рано, работят до 36 часа от заразяването ”, изясни той.

„ Грипът се разграничава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен интервал – към 24 часа до 48 часа. Друго, което го разграничава, е, че в границите на два часа от цялостно здраве получаваш болки в гърлото, в мускулите, раздразнение от светлината, болежка в очните ябълки, повишаваш температурата, имаш суха, непродуктивна кашлица и както е вица – все едно те е газил трен ”, разказа проф. Кантарджиев.

По думите му пикът на грипа се чака в края на януари до втората третина на февруари.

По отношение на ковид пък – съгласно него COVID-19 е измършавял, само че въпреки всичко той предложи: „ Който е болен да си стои у дома. Мерките за проветряване и миене на ръце не би трябвало да се занемаряват “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР