Топлото време тази година забави пика на остри респираторни заболявания,

...
Топлото време тази година забави пика на остри респираторни заболявания,
Коментари Харесай

Топлото време забави грипната епидемия, но пик ще има

Топлото време тази година забави пика на остри респираторни болести, разясняват лекари и епидемиолози. Внушението, че тази година боледуват повече деца, е, че родителите търсят лекарска помощ за тях, а възрастните българи, по традиция, избират самолечението, считат лекарите. Въпреки че в аптеките има повишение на търсенето на противовирусни медикаменти, към момента сме надалеч от епидемиологични стойности. Това обаче може доста внезапно да се промени със захлаждането на времето и началото на новата работна и образователна година, когато хората се върнат от почивки в страната и чужбина, предвиждат лекари и фармацевти. Болните към нас обаче са задоволително доста, само че множеството от тях не са регистрирани, което пък основава лъжливо успокоение. Грипната зараза обаче няма да ни се размине, безапелационни са експертите. 

Няма фрапантно нарастване на болните от остри респираторни болести, разясниха от РЗИ. „ В момента даже формалните данни са за много занижени стойности, само че това е поради празниците, когато персоналните лекари не са работили. Освен това и времето се задържа слънчево и топло. За предходната седмица записаните са били 470, за идната - едвам 102, само че това не са действителни стойности поради почивните дни на общопрактикуващите лекари “, заяви за „ Марица “ доктор Милена Панайотова, шеф на  Дирекция „ Заразни заболявания “.

„ За грип също е рано да се приказва. До момента има единствено една потвърдена проба за грип вид А и това е от средата на декември предходната година “, сподели още лекарката, само че предвижда, че идната седмиц​а стойностите на болните ще са нараснали.

Водещите специалисти към този момент не са единомислещи по кое време да чакаме пик на грипа у нас. " Имахме по-ранен сезон и доказвахме най-вече грип А H3N2, само че с течение на времето потвърждаваме повече от другия - H1N1, а в този момент са поравно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази наклонност ще се резервира през януари, а през февруари ще бъде пикът ", предвижда проф. Ива Христова, началник на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

Бившият началник на НЦЗПБ и сегашен здравен съветник към Столична община проф. Тодор Кантарджиев обаче чака пикът да бъде още през януари. Той даде рекомендации и по какъв начин да отличим грипа от другите вирусни инфекции за този сезон. " Грипът има по-кратък инкубационен интервал, към 24 часа. Друго, което го разграничава, е, че в границите на два часа от цялостно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, раздразнение от светлината, болежка в очните ябълки, покачва се температурата, има суха, непродуктивна кашлица ”, обясни Кантарджиев.  

Има заплаха COVID-19, грип и респираторен вирус да се съберат в едно, предизвести пък вирусологът проф. Радостина Александрова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР