Топлофикация-София трябва да подобри финансовата си стабилност, да подмени старо

...
Топлофикация-София трябва да подобри финансовата си стабилност, да подмени старо
Коментари Харесай

Американски доклад: Аварии, финансова нестабилност и замърсяване от Топлофикация-София

Топлофикация-София би трябвало да усъвършенства финансовата си непоклатимост , да подмени остаряло съоръжение, котли, да ремонтира здания, да обезпечи по-голяма сигурност на чиновниците си, както и да понижи въглеродните излъчвания.

Това са главните заключения в американския отчет на " Black & Veatch " Management Consulting, създаден по силата на Споразумението за безплатна помощ, подписано сред Столична община и Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати, за създаване на проект за техническа, оперативна и финансова стабилизация, както и рационализация на мощностите и ръководството на " Топлофикация " - София.

Докладът на компанията е в границите на 67 страници - на български и на британски, и стартира с обзор на положението на сдружението. След обзор на мощностите на терен се открива, че " Топлофикция-София " сега надвишава надалеч границите на въглеродните излъчвания, разрешени от директивата за излъчванията на Европейски Съюз - поради което понася санкции и има отрицателен имидж в обществото. " Блек и Вийч " отбелязва, че сега Европейска комисия изготвя нови стандарти, които ще са подготвени за гласоподаване януари 2022 и сдружението би трябвало да се съобрази с тях.
 БЕХ купи дълга на Топлофикация-София към
БЕХ купи дълга на Топлофикация-София към " Булгаргаз "

Доставките към сдружението са обезпечени за ноември

Прегледът на специалистите открива, че огромна част от оборудването и инфраструктурата на " Топлофикция-София " е остаряло, което е риск за сигурността на служащите .

На място са посетени топлоцентралите от 29 юни до 1 юли 2021 година и се открива, че има нараснал риск от повреди, има и данни за пострадвания и произшествия със чиновниците, изчезнали табели , пукнатини, развалени топлоизолации, липса на сградно осветяване, структурите на постройките. Направена е информация - 35 регистрирани контузии, на терен са потърпевши служащи, от които 60% са с химическо натравяне, контузии от рухване, основно в Топлоелектрическа централа София . Работниците са герои, че съумяват да работят с това съоръжение, написа още в отчета.

В проекта изрично се изисква да се усъвършенства рискът за сигурност на чиновниците, открива се, че по огромната част от постройките на Топлофикация-София са в неприятно положение заради възрастта и недофинансирани стратегии за поддръжка и ремонт. Отбелязани са непрекъснатите повреди и прекъсвания на топлата вода на столичани , като да вземем за пример 2-9 август 2021 година поради поправки в София Изток са останали без вода. Американската компания разказва, че сходни събития не са необикновени.
 Прошко Прошков: „ Топлофикация “ е в регулаторен капан, МИ да предложи решение
Прошко Прошков: „ Топлофикация “ е в регулаторен капан, МИ да предложи решение

Цената да е търпима за хората…

В отчета написа още, че не са предоставени данните за спирания на четирите огромни електроцентрали, само че от тази в Земляне за Люлин се вижда , че има риск да се усилват часовете за ремонт и количеството на изгубеното произвеждане. Също - вижда се от графики, че количеството за затопляне на вода заради загуби последните 10 година се е нараснало заради течове в разпределителната система . Тук проектът изисква надеждност и рационализация на системите, при актуалните системи има опция за повишение на успеваемостта на отоплителните съоръжения и понижаване на общите разноски за гориво, експлоатационни разноски и излъчвания.

Една от главните цели на проекта е да помогне на България да съблюдава условията на Европейски Съюз за понижаване на парниковите газове . Според таблици се вижда, че страната е понижила с 40% от 1990 година, само че въпреки всичко оставаме една от страните в Европейски Съюз, където огромна част от електропроизводството идва от въглищни централи.
 50 пъти за месец Булгаргаз написа на Софийската топлофикация
50 пъти за месец Булгаргаз написа на Софийската топлофикация

„ Булгаргаз “ желае „ Топлофикация “ да си заплаща, „ Топлофикация “: Плащаме колкото можем

Финансова непоклатимост

В отчета на Блек и Вийч написа, че " Топлофикация-София " е на загуба, като за 2020 година дългът е 67.2 млн. лева . Иначе е заложено, че сдружението чака 15% растеж на клиентите идващите 20 година Компанията насочва рецензии към отчета за 2019 година на самото сдружение и на този от 2020 година на Cogen, да вземем за пример, че не се преглеждат влошаващата се инфраструктура за систематизиране на топла вода, не се взема поради възрастта на бойлерите, не се преглеждат бъдещи планове за растеж. " Блек и Вийч " открива мощна корелация на топлинното натоварване и мощно натоварване на околната среда, което не трябва да се подценява .

Предвид мащаба на настоящите оперативни и финансови дефекти на " Топлофикация - София " ЕАД " Блек и Вийч " счита, че е неотложно проектът да обезпечи значителен и повсеместен капитален ремонт . Този раздел разисква първичните параметри и рекомендации на проекта и дефинира съответни планове за реализиране на задачите на проекта.

Планът изисква надграждане на разпределителната мрежа - течовете са 19% годишно , което води до приключване на доходи. Предлага се нова когенерационна централа и надграждания за съществуващата, нови котли . Целта за бъдещи загуби би трябвало да е 15% или по-ниска .
 СОС одобри да се провиснал държавни обезщетения на
СОС одобри да се провиснал държавни обезщетения на " Топлофикация София "

Решението е взето с 58 гласа " за "

Предлагат се две нови когенерационни съоръжения за увеличение на потенциала за генериране на електрическа сила на " Топлофикация - София " ЕАД и това с най-висока обща успеваемост, като в същото време се отделят най-малко CO2. Двете когенерационни централи би трябвало да бъдат идентични по дизайн. Едната ще се намира на площадката на ТР София-Изток, а другата - на площадката ТР Люлин. ТЕЦ-София и Земляне не са прегледани заради близостта до огромни и разширяващи се жилищни комплекси, които могат да слагат непосредствени и дълготрайни локализирани екологични проблеми .

Освен това лекотата на свързване с електрическата мрежа в София-Изток и Люлин също повлия върху избора на тези две места за когенерационната централа. Представен е етажен проект на когенерационната централа . Предвиждат се нови котли и понижаване на излъчванията, надграждания към съществуващите, два нови парогенератора в София-Изток, нови котли за топла вода.

От 2012 година сдружението е натрупало загуби за 397 млн. лева . Нетекущите и настоящите отговорности на Дружеството към 31 декември 2020 година са 1 003,5 млн. лева Към края на 2020 година отговорностите на БЕХ и " Булгаргаз " съставляват повече от 75% от общите отговорности на " Топлофикация - София " ЕАД.

За 12-месечния интервал, приключващ на 31 декември 2020 година, " Топлофикация - София " ЕАД е завело общо 8 715 каузи против клиенти в съответния съд . Едновременно с това клиентите са завели 454 каузи против сдружението. И най-после, " Топлофикация - София " ЕАД е завела общо 9 761 изпълнителни каузи в съдилищата през 12 -месечния интервал, приключващ на 31 декември 2020 година

Има стратегия за финансово преструктуриране на сдружението, която ще изисква финансови разноски , оценени на към 860 000 000 евро. За да се обезпечи финансиране на конкурентни цени за тази стратегия, следните две основни дейности би трябвало да се преглеждат като цели: 1. Алтернативно доставяне с газ: Осигуряване на различни доставки на газ, в идеалния, с цел да се понижи зависимостта от Булгаргаз . 2. Договор за покупка на електрическа енергия (PPA): Подписване на един или повече дълготрайни контракти.

След като проектът бъде утвърден и изследването завърши, компанията чака, че нужното обмисляне ще отнеме почти 6 до 9 месеца, а строителството - още 30 месеца. След това " Топлофикация - София " ЕАД ще бъде изцяло способна да обезпечава надеждна и налична топлинна сила по финансово резистентен и екологично съгласуван метод в продължение на наймалко 25 години.

Докладът бе прегледан на брифинг през днешния ден, който трябваше да се излъчи онлайн в 10 ч. Поради механически аргументи излъчването не се състоя, само че след няколко часа бе оповестено на страницата на Столичен общински съвет.

Зам.-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов, ръководителят на енергийната комисия на СОС Прошко Прошков и изпълнителният шеф на " Топлофикация София " Александър Александров дадоха уточнения за медиите по отчета. От Съединени американски щати в представянето се включи господин Сесил Лорънс, началник на техническия екип, изготвил разбора.

Той сподели, че поради неприятното положение на централите има риск от повреди и заплаха за служащите, остаряла е разпределителната система . Texнoлoгиятa, ĸoятo щe бъдe избpaнa, щe e тaĸaвa, ĸoятo в бъдeщe щe мoжe дa зaпoчнe дa paбoти и cъc зeлeн вoдopoд . Πлaнът e c 20-гoдишeн xopизoнт oттyĸ нaтaтъĸ, зa дa мoжe дa ce пoдoбpи нeнaдeжднocттa нa paбoтaтa нa " Toплoфиĸaция Coфия ", посочи Лорънс.

Над 70 година е оборудването, има гаранционни периоди, които са изтекли, мъчно се поддържа, съвсем невероятно. Топлопреносната мрежа е построена по друг метод, не е интегрирана, свеж образец това лято, когато са спрени два от ТЕЦ-овете, даде за образец шефът Александров. Също призна, че служащите са герои, с цел да не престават да поддържат работата на сдружението. Взето е поради разширение на града, налице е предпочитание на повече софиянци да се причислят към мрежата на сдружението , заради което се чака работата му да се усилва, уточни в умозаключение шефът. Той разяснява за в бъдеще градеж на RDF-завода и дребни водогрейни котли в Топлоелектрическа централа Земляне, създаване на две нови - в Младост и Малинова котловина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР