Топлофикация София ще има 30 дни, в които да даде

...
Топлофикация София ще има 30 дни, в които да даде
Коментари Харесай

КЕВР и СОС поискаха Топлофикация София да обясни високите сметки за април

" Топлофикация София " ще има 30 дни, в които да даде пояснение за извънредно високите сметки за парно за април, надминаващи тези през зимните месеци. Това реши след полемика през днешния ден Столичният общински съвет.

Омбудсмана Диана Ковачева първа изиска енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да създадат изключителна инспекция на сдружението. По нейни данни то е произвело най-ниското количество топлинна сила от началото на годината имено през април, от което следва, че сметките би трябвало да са по-ниски от тези през януари, февруари и март. Средномесечната температура също гладко се е покачила, от 3,9 градуса по Целзий през януари, до 9 градуса през април.

От ГЕРБ-СДС обаче оповестиха настояването й за нестимулирано, без да адресират тези данни. Все отново, по предложение на " Патриоти за София ", групата на Вътрешна македонска революционна организация, обичайно подкрепяща ръководещите, бе признато до 30 дни управлението на " Топлофикация София " да даде нужната информация, която да изясни високите сметки през април.

По-рано ръководителят на КЕВР Иван Иванов изиска същата информация, само че в доста по-кратък период - 3 дни. Той акцентира, че образуването на месечните сметки се прави по Методиката за дяово систематизиране на топлинната сила, за чието съблюдаване би трябвало да следи енергийното министерство.

През тази година се чака сдружението да има 11% растеж на облагата - от 1,255 милиарда лв. през 2022 година, до 1,398 милиарда лв. през актуалната. Модернизацията му в посока произвеждане на електрическа енергия е прекомерно скъпа, обясниха през днешния ден от ГЕРБ-СДС, тъй като ще изисква 2 милиарда лева вложения, за които ще се води открита процедура по Закона за публичните поръчки тази година.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР