Топлофикация София обяви, че готова с първите сметки за новия

...
Топлофикация София обяви, че готова с първите сметки за новия
Коментари Харесай

Първите сметки за парното показаха колко по-скъпо ще се топлим тази зима

" Топлофикация София " разгласи, че подготвена с първите сметки за новия отоплителен сезон. Така близо 55% от битовите консуматори ще получат първа фактура за ноември на стойност до 100 лв.. За съвсем 21% от клиентите на столичната " Топлофикация " цената ще е сред 100 и 150 лева, а за 2,9% сметките са на стойност над 300 лв..

За съпоставяне преди година, отоплителният сезон стартира при започване на октомври. Тогава 73% от битовите консуматори получиха фактура на стойност до 100 лв.. За близо 17 % от клиентите цената беше сред 100 и 150 лв.. И едвам към половин % от сметките за октомври 2021 година бяха на стойност над 300 лв..
 Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите
Инфлация за едни, дефлация за други - зависи на какво се топлите

Ръстът на цените забавя темпа си за втори следващ месец

Тази година се радвахме на дълга и топла есен, което разреши отоплителния сезон да стартира с 28 дни по-късно спрямо 2021 година Тенденцията за по-топло време продължи и през ноември, което способства за 21% понижение на доставената топлинна сила по отношение на ноември предходната година. По данни на Национален институт по метеорология и хидрология, регистрираната приблизително месечната температура за ноември тази година е 8.1 градуса, по отношение на 6,8 градуса през 2021 година, т.е. през 2022 година тя е била с 1,3 градуса по-висока.

Въпреки по-благоприятните метеорологични фактори, припомняме, че цената на топлинната сила беше нараснала от 1 юли с решение на КЕВР с 40% по отношение на предишния отоплителен сезон. Това нарастване се компенсира отчасти от пониженото Данък добавена стойност на 9%, само че въпреки всичко то оказва въздействие върху месечните сметки.
 Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)
Дървата за огрев нарастнаха със 100% и костват 180 лв. за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР