„Топлофикация - Сливен“ получи разрешително да изгаря двойно повече отпадъци

...
„Топлофикация - Сливен“ получи разрешително да изгаря двойно повече отпадъци
Коментари Харесай

За Земята : „Топлофикация – Сливен“ заобикаля закона, за да изгаря двойно повече отпадъци


„ Топлофикация - Сливен “ получи позволение да изгаря двойно повече боклуци без Оценка на въздействието върху околната среда и надлежно — без да потвърди, че няма риск за здравето на хората в региона.

При това — откакто данните от измервателните пунктове постоянно демонстрират замърсяване на въздуха в региона, а предходната година на площадката за предпазване избухна и пожар. Адвокатите на Екологично съдружие „ За Земята “ апелират решението. Това се споделя в известие на организацията до медиите.

Комплексното позволение е издадено от Изпълнителната организация по околна среда и „ За Земята “— достъп до правораздаване внесе жалба[1] в законово планувания период, защото с дейностите си централата излага здравето на хората. Лесната запалимост на горивото буди паника и за пожарната сигурност. В разрешителното е записано, че ще се одобряват на година 19470 тона запалими боклуци (RDF – модифицирани горива, получени от боклуци —стр.61 от КР). Въпреки това управлението на топлоелектроцентралата не планува спомагателни ограничения в нито едно от двете посоки. Напротив, с цел да избегне решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора от 2016 година, което изисква от централата да направи оценка какви ще са следствията от изгаряне на боклуци, мечтаните количества първо бяха понижени през 2018 година, а в този момент последователно се повишават [2], прецизират от сдружението.

„ Правно видяно, нарастване на отпадъците, които централата ще изгаря, предстои на нова преценка за нужда от процедура по оценка на въздействието. На уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора обаче не е оповестена информация, че сходна преценка е осъществена, а това се изисква по закон. “ разяснява Регина Стоилова от „ За Земята “ — Достъп до правораздаване. Още по-притеснително е, че два дни след подаване на жалбата, на 14 юни 2019 година, Изпълнителна организация по околна среда издаде авансово осъществяване, което разрешава централата да усили дейно количеството на изгаряните боклуци макар обжалването.

„ Топлоелектрическа централа Сливен усилва двойно размера на употребяваното гориво и няма подозрение, че ще има отрицателно влияние върху околната среда. Още при издаването на разрешителното от 2016 година шефът на РИОСВ-Стара Загора изиска Оценка на въздействието върху околната среда. В момента казусът е еднакъв и няма никакво подозрение, че оценката на замърсяването е
наложителна, с цел да бъде предпазен интереса на живеещите в региона хора. “, акцентира юрист Стоилова.

Ръководството на „ Топлофикация - Сливен” се възползва от страха, че хората от града ще останат на студено и продължава да прави рискови за здравето промени в горивото без да планува спомагателни ограничения за хващане на замърсителите, характерни за изгарянето на боклуци, каквито са диоксините да вземем за пример. Подобна политика се следи и в други централи, които вкарват изгарянето на отпадъчни артикули, тъй като е по-евтино — „ Топлофикация — Перник “, „ Брикел “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ също следват образеца, а Столичната община желае да строи цялостен инсинератор на площадката на Топлоелектрическа централа „ София “.

„ Порочна е практиката да се изгарят боклуци в допотопни горивни съоръжения, вместо да бъдат рециклирани. Удължава се мъката на централи, които би трябвало да намерят своя път към по-чисто произвеждане, както и на цели градове, станали заложници на замърсяването. “, акцентира Данита Заричинова от “За Земята “. Тя напомня отчета „ Тъмният облак над Европа “, съгласно който работата на „ Топлофикация - Сливен “ за 2015 година е довела до загубата на 3540 работни дни и над 37 благ. евро здравни разноски. Следователно замърсяването на околната среда има напълно съответни стопански и здравни резултати, които не би трябвало да бъдат подценявани, заключават от " За земята ".

1. Жалба до министъра на околната среда и водите.

2. Интересно е да се означи смяната в мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора през годините — през 2016 постановява да се направи оценка на въздействието за изгаряне на 38 тона на ден, а през 2019 година замълчава за горене на двойно повече тонове. [3] В същото време, евентуално, с цел да заобиколи потребността от процедура по оценка на въздействието, Топлоелектрическа централа Сливен понижи отпадъците на половина и през 2018 година получи сложно позволение без да прави оценка на въздействието.[4]

3. Решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора да се извърши Оценка на въздействието върху околната среда за изгаряне на 64,8 тона боклуци дневно.

4. Решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда за изгаряне на 38,4 тона боклуци дневно.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР