Тонове слънчоглед и пшеница са потопени след проливните дъждове, наводнили

...
Тонове слънчоглед и пшеница са потопени след проливните дъждове, наводнили
Коментари Харесай

Доц. Огнян Боюклиев: Внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна

Тонове слънчоглед и пшеница са потопени след проливните дъждове, наводнили Карловско, а реколтата на стотици хора беше погубена. В същото време излиза наяве, че земеделските производители нямат модерни бази за предпазване на продукцията.

Според доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките изискванията са примитивни освен на местата с наводненията. Той предвижда, че два пъти ще се усили цената на самото произвеждане на храни в България, като инфлацията при тях към този момент отива към 40%.

" Вчера министърът сподели в народен ефир, че няма противозаконна сеч. В същото време хората и камерите демонстрират отрязани трупи. Те запушват и не разрешат реката да се оттече ", разяснява той в ефира на " България заран ".

Боюклиев акцентира, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на 100 от реколтата.

" Спасихме се от апетит, тъй като хората си създават в дворовете. Има световен риск от продоволствена рецесия. Европа ще се избави, апетит няма да има, само че ще има дефицит на артикули ", установи специалистът. Той даде образец с реколтата от слънчоглед в Западна Европа.

Доц. Боюклиев направи прогноза за Bulgaria ON AIR по отношение на цените на главните хранителни артикули.

" Намаляването на Данък добавена стойност за хляба като цяло не е имало никакъв резултат в цялата страна. Имаме недостиг на експертност и на държавност. Хлябът няма по какъв начин да не нарастне, в случай че запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на кг, по тази причина споделяме, че е поскъпнал два пъти ", изясни той.

По негово мнение у нас се е следило стабилизиране на цената на олиото поради влизането на слънчоглед от Украйна в страната.

" Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме срещу войната, само че това зърно идва от региони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче отново ще тръгне нагоре с към 50%. При захарта също се чака повишаване ", заяви той.

Според специалиста при рецесии постоянно се понижават качеството и грамажа.

" Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има безспорен апетит като в Африка, само че ще бъде тежко ", счита той.

Доц. Боюклиев заключи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е " удар против генофонда на България ".

" Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си ", заключи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР