Томас Едисон вярвал, че гениалността не се дава от природата,

...
Томас Едисон вярвал, че гениалността не се дава от природата,
Коментари Харесай

Томас Алва Едисон: великият изобретател

Томас Едисон вярвал, че гениалността не се дава от природата, а се реализира с ежедневна работа. На него може да се има вяра, тъй като името му е един от синонимите на думата „ талант “. През целия си живот той основава необикновен брой разнообразни изобретения, усъвършенства съществуващите и получава към 4000 патента.

Сред най-известните му изобретения са електрическата лампа и фонографа (устройство, което разрешава да се записват и възпроизвеждат звуци). В допълнение към изобретенията си, той основава няколко компании и персонално управлява активността на няколко други предприятия. Едисон е създателят на една от най-големите корпорации в света – General Electric.

Начало на пътя

Бъдещият огромен откривател е роден в американския щат Мичиган през 1847 година Сред прадедите му са шотландски и холандски емигранти. Томас Едисон бил последното от седемте деца. Майка му е щерка на духовник, образована жена решила сама да учи сина си, защото учителите в локалното учебно заведение го считали за неособено интелигентен.

Първите учители на Едисон били майка му и книгите – той обожавал четенето. Четял трудовете на Нютон и Бъртън, Паркър и Гибон преди да навърши 12 години. И освен четял, само че се опитал да повтори опитите и опитите, които били упоменати в книгите.

Още в детството си той се показал като новак бизнесмен: помагайки на майка си да продаде зеленчуците и билките, спечелил първите си пари. Вярно е, че незабавно ги похарчил за закупуването на съоръжение и химикали за опитите си. За да получи повече пари, Едисон почнал да продава вестници във влаковете, а по-късно основал вестник на влака.

Един ден, заради постоянните опити, осъществявани от Томас, вагонът, в който била неговата лаборатория се запалил. Гасейки пожара, кондукторът блъснал Едисон по ухото и вследствие на това тъпанчето му се развалило. Поради това, изобретателят през целия си живот имал проблеми със слуха.

Запознаване с телеграфа

През 1862 година Едисон се научил да употребява телеграфа. Той доста бързо усвоил всички тънкости и скоро станал телеграфен оператор на гарата. Тук съумял даже отчасти да автоматизира процеса, което му разрешило да спи през нощта. Телеграфът работил в продължение на 5 години в няколко компании. В същото време почнал да работи върху първите си изобретения. През 1868 година дошъл в Ню Йорк и се опитал да патентова машина за броене на гласовете „ за “ и „ срещу “ по време на изборите. Тук се срещнал с инженера Франк Поуп, който станал негов първи сътрудник.

Една година по-късно, Едисон към този момент бил в положение да подписа първата договорка и да продаде някои от своите патенти. Получил доста огромна сума пари за това време –  30 000 $ и разкрил работилница, където почнал да създава някои от своите изобретения.

Разцвет

През идващите 2-3 години Едисон отворил още няколко работилници, основал собствен екип, в който влизали математик, инженери и други експерти, и почнал да прави изобретения. Той работил по 19-20 часа дневно. И резултатите не закъснели: новите изобретения му донесли популярност и пари. На 29 години Томас Алва Едисон бил притежател на 45 патента и солидна банкова сметка. Той се оженил, само че това съвсем не оказало въздействие на работния му график.

Когато имал нова концепция, Едисон оставал в офиса непрекъснато. И той освен живеел в лабораторията, само че също по този начин принуждавал чиновниците си да вършат същото. Те не можели да изоставен кабинетите, до момента в който не се реши казусът, който измъчвал Томас.

Дружеството му се разраствало и даже трябвало да се реалокира в нов, по-голям офис. Именно в Ню Джърси, работата по основаването на фонограф завършила. Това откритие било патентовано през 1877 година. Но трябвало да се работи още дълго време до момента в който стане рентабилно производството на фонографи. Едисон вярвал, че благодарение на това устройство може да се записват книги, да се слуша музика, да се преподава сладкодумство, да се учат непознати езици и така нататък Фонографът, който се появил на пазара, бързо станал доста известен.

И Едисон незабавно почнал да търси нови решения. Той от дълго време бил замислил да сътвори благонадежден източник на светлина и почнал опити за основаване на електрическа крушка. Преди всичко се интересувал от лампи с нажежаема жичка, защото ги считал за най-достъпните за всеобщо произвеждане и приложимост. Много дълго резултатите не му харесвали. Опитвайки се да сътвори нишка, той пробвал разнообразни материали: от платинена тел до памучна резба. Смята се, че е направил съвсем 10 000 опита преди да получи стремежи резултат.

Това се случило през ноември 1879 година Първата същинска лампа на Едисон светила повече от 40 часа. След 2 месеца била усъвършенствана – времето на работата било към този момент 600 часа. Едисон не бил първият и единственият, който работил за основаването на електрическа крушка. Но той е направил това всеобщо, а също по този начин създал цялостна осветителна система, употребяваща огромен брой лампи.

През 1882 година Томас Едисон основал компанията Edison General Electric, която произвеждала лампи, кабели, генератори и друго електрическо съоръжение. Няколко години по-късно, произвеждал 1 милион електрически крушки годишно.

Създаването на крушката не поставило завършек на изобретателската активност на великия американец. Той измислил доста повече неща, без които би било невероятно да се развие напредъка. Някои от тях към момента съществуват, да вземем за пример алкалните акумулатори.

Съдба

Томас Алва Едисон умрял на 84-годишна възраст без да стопира да работи до края на живота си. Живял дълъг и плодотворен живот, основал хиляди изобретения, основал няколко компании, работил с доста изключителни хора (включително Никола Тесла).

Едисон е освен талантлив откривател, само че и огромен предприемач. Той бил наясно, че не е задоволително просто да измислиш нещо, само че то би трябвало да се продаде, с цел да има облага.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР