Толкова много емоции в маркетинга, когато се повиши броя на

...
Толкова много емоции в маркетинга, когато се повиши броя на
Коментари Харесай

Често срещани заблуди сред маркетолозите

Толкова доста страсти в маркетинга, когато се увеличи броя на визити в уеб страницата на компанията посредством... да вземем за пример... банер реклама. 

Толкова наслада, когато някоя рекламна концепция на компанията стартира да бъде " вирусно " споделяна в обществените мрежи...

" Споменаването " на името на компанията, уеб трафикът, неповторимите визити... А отразяването в новините?

Всичко това са знаци, които основават мотиви за задоволство измежду актуалните маркетинг експерти. Радост, която на моменти е прекомерна и заблуждаваща.

Това счита създателят в уеб страницата на американското списание Entrepreneur Дани Уонг - съосновател на компанията за първокласно мъжко облекло от Съединени американски щати Blank Label, уредник на акции за Shareaholic и създател на свободна процедура на текстове за маркетинг.

Ронг показва няколко заблуди, които по думите му са " плашещо чести “ измежду маркетолозите.

" Надаваме триумфален зов всякога, щом ни " упоменат " в новините. Често обаче забравяме да си зададем въпроса " Какво ще способства това за бизнеса? ", споделя той. И откроява следните заблуди:

Капанът с насладата от вниманието в първокласните медии . " Вижте, какъв брой огромен триумф постигнахме! Спомена ни известният вестник Х. Звездата Y харесва нашия артикул. Останалите медии тази седмица включиха в информацията си името ни Z пъти, освен това без да сме плащали за реклама ".

Но какъв брой продажби се получиха от тези пиар шлагери , на които съперниците ви могат да завидят?, пита Ронг.

Той напомня, че за някои компании споменаването във вестници като Х може да промени бизнеса. За други – не напълно.

Продължава на страница 2.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР