Толкова много държави по света говорят за военни престъпления. Дори

...
Толкова много държави по света говорят за военни престъпления. Дори
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Русия трябва да бъде подведена под отговорност за военните престъпления

" Толкова доста страни по света приказват за военни закононарушения. Дори страни, които запазваха неутралитет. Това злополучие, тези ужасяващи, ужасяващи набези в Буча демонстрираха на света, че почтени хора биват убивани безусловно всеки ден. Така че страните по света се произнасят – Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за тези военни закононарушения ". Това сподели в предаването " На фокус с Лора Крумова " американският дипломат у нас Херо Мустафа.

„ Мисля, че сте ме чували да споделям, че обичаната ми българска дума е " вяра ". Аз съм доста положителен, оптимистично надъхан човек. Мисля, че при преглед на интернационалната общественост в този момент, ще ви направи усещане това, че ние сме толкоз взаимно подвластни и се основаваме на правила. Международната система е учредена на правила. И преобладаващото болшинство от света желае да резервира тази система, учредена на правила. Така че не мисля, че сме се насочили към обстановка, сходна на Студената война. Смятам, че когато сме изправени пред провокации като днешните, страните се сплотяват”. Така дипломатът отговори на въпроса дали счита, че светът се намира в Студена война.

„ Не знам каква ще бъде крайната цена, тъй като не съм боен специалист. Но още веднъж ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България сега, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали по този начин? Това е ваше лично решение. И всеки аероплан, който щяхте да изберете, всеки модернизиран модел аероплан, лишава доста време да бъде произведен”, съобщи дипломатът и отхвърли процедурата да има връзка със протичащото се в Украйна. Но акцентира, че още от предишното лято България е в категорията „ благонадежден платец”.

„ Тя може да се употребява от това право едвам една година след поръчката за първите изтребители F-16. Сега България към този момент има право да заплаща на траншове”, добави Мустафа.

Прочетете цялото изявление:

Лора Крумова : Здравейте.

Херо Мустафа : Добър вечер, Лора.

ЛК : Нека да стартираме със следния въпрос. Мислите ли, че живеем във време на нова Студена война?

ХМ : Мисля, че сте ме чували да споделям, че обичаната ми българска дума е " вяра ". Аз съм доста положителен, оптимистично надъхан човек. Мисля, че при преглед на интернационалната общественост в този момент, ще Ви направи усещане това, че ние сме толкоз взаимно подвластни и се основаваме на правила. Международната система е учредена на правила. И преобладаващото болшинство от света желае да резервира тази система, учредена на правила. Така че не мисля, че сме се насочили към обстановка, сходна на Студената война. Смятам, че когато сме изправени пред провокации като днешните, страните се сплотяват.

ЛК : Генерал Марк Мили сподели, че капацитетът за забележителен интернационален спор се усилва. Съгласна ли сте с това мнение?

ХМ : Ролята на всяка войска е да преглежда разнообразни сюжети. И когато се задава този въпрос, това е един от сюжетите, за който постоянно би трябвало да се възнамерява.

ЛК : Намираме ли се в обстановка преди Трета международна война?

ХМ : Не. Мисля, че това, което следим в този момент, e, че страните по света желаят тази война да спре. Те желаят да се постави завършек на филантропичната рецесия. Никой не споделя, че тя би трябвало да продължи. Ето за какво мисля, че сега изборът зависи от Путин. Той би могъл да одобри тoзи дипломатически излаз и би могъл да го стори още на следващия ден. Не мисля, че това е рецесия, от която би трябвало да се опасяваме. Трябва да продължим да се сплотяваме; да продължим да призоваваме за мир; да продължим да призоваваме за деескалация и за преустановяване на този спор.

ЛК : Всъщност преди два дни Съединени американски щати заговориха за нови наказания против Русия. Какви ще бъдат те? Знаете ли?

ХМ : Както сте забелязали, това, което се опитваме да създадем като интернационална общественост, е да разполагаме с разнообразни принадлежности, посредством които да се опитаме да убедим Русия да спре – Путин да спре тази война. И глобите са един от тези принадлежности. Съвместно бяха наложени финансови наказания, бяха наложени наказания против корумпирани лица. И те ще продължат, освен това освен от страна на Съединените щати, а и от страна на Европа. Тази обстановка не се отнася единствено до една страна. Всъщност в Общото заседание на Организация на обединените нации над 140 страни се сплотиха, с цел да жигосат тази война; с цел да се застъпят за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

ЛК : Американският президент Джо Байдън изрази мнение, че Владимир Путин е военнопрестъпник. Смятате ли, че светът ще го види да застава пред Tрибунала в Хага?

ХМ: Толкова доста страни по света приказват за военни закононарушения. Дори страни, които запазваха неутралитет. Това злополучие, тези ужасяващи, ужасяващи набези в Буча демонстрираха на света, че почтени хора биват убивани безусловно всеки ден. Така че страните по света се произнасят – хората би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за тези военни закононарушения.

ЛК : И по този начин, смятате ли, че светът ще го види да застава пред Трибунала в Хага?

ХМ: Това е юридически развой и като страна, която се придържа към закони и правила, ще забележим по какъв начин ще се развие този процес; само че знаем също по този начин, че има фотоси, обстоятелства за почтени хора из цяла Украйна. Има четири милиона бежанци, половината от които са деца. Лора, знам, че имаш деца. Аз имам дребни деца. Те са почтени. Два милиона деца, които не са желали тази война. Освен това има над седем милиона души, вътрешно разселени в Украйна. Така че още веднъж следва да се подчертае – това е нахлуване против цивилни жители, нахлуване против инфраструктура.

ЛК: Тук, в България, най-голямата тематика сега е дали страната ни би трябвало да окаже военна поддръжка на Украйна. Според Вас задоволително ясна ли е България в позицията си във връзка с войната в Украйна?

ХМ : България е доста, доста мощен сътрудник в НАТО. Тя е мощен член на трансатлантическата общественост, като всяка страна прави каквото може в Европа. И ние декларирахме, че оценяваме високо забележителната филантропична помощ, която българското държавно управление даде.

ЛК : Питам ви, тъй като единствено България и Унгария са страните, които не дават военна помощ за Украйна. И това е в действителност тематика тук – дали би трябвало да го вършим или не?

ХМ : Това е ваше суверенно решение. Америка няма да оказва напън. Ние в никакъв случай не сме оказвали напън. И желая да заявя това доста ясно, Лора – в никакъв случай не сме желали от България да изпрати изтребители МиГ. Никога не сме желали от България да изпрати ракетни комплекси C 300. Това е решение за разискване сред България и Украйна. Това е ваше суверенно решение и ние почитаме вашето решение. Приветстваме филантропичната помощ, която сте дали. Знам, че във вашата страна се води спор за това какво ще предприемете по-нататък. Това е ваше решение. Ние няма въз основа на този въпрос да преценяме нашето партньорство, мястото на България в Европа, мястото на България в НАТО. България е неизменим член на НАТО и ние постоянно ще бъдем другари, съдружници и сътрудници.

ЛК : Смятате ли, че България към този момент е цел на Русия. Защото това е най-големият боязън в нашата страна?

ХМ : Като се оглеждам в близост, постоянно споделям, че се усещам в действителност щастлива, че съм в тази красива страна. Знам също по този начин, че се гордеете с историята си, както и би трябвало. Но България е решила, че нейното бъдеще е с Европа. И това, което виждаме в България, е суверенна страна, мощна страна, която също по този начин подхваща стъпки, с цел да стане още по-силна. Точно това значи да е налице диверсификация. Енергийна диверсификация, да вземем за пример. Защото силата се употребява като инструмент за бетониране на зависимостта. Нали тъкмо по тази причина работите за военна рационализация? За да можете да бъдете по-силни и да защитавате суверенитета си. Не мисля, че страхът, за който питате, е аргументиран. Мисля, че някои хора биха желали да употребяват този боязън като коз в своя изгода. Но вие сте член на НАТО и постоянно сте едно цяло с обединена Европа, която постоянно ще се отзове – постоянно ще се отзове в отбрана на България.

ЛК : А Съединени американски щати ще се отзоват ли в отбрана на България?

ХМ : Ние сме тук, паралелно с вас – на всяка крачка от поетия курс. За следващ път наблягам, че ние сме другари, сътрудници и съдружници. Винаги ще бъдем дружно – в положителни и в неприятни времена – тъй като по този начин постъпват същинските другари.

ЛК : Споменахте за модернизацията на българската войска. И в тази връзка една от горещите тематики през последните два дни - по кое време очаквате да бъде подписан този контракт сред Съединени американски щати и България за изтребителите F-16?

ХМ: Позволете ми да отбележа - права сте. Това е доста гореща тематика, която прерасна в политическа, само че желая да изясня няколко неща. На първо място, писмото-заявка [за даване на оферта] за спомагателните осем изтребителя F-16 беше утвърдено предишното лято. Това беше доста преди войната. То беше утвърдено от президента Радев, от служебното държавно управление, и беше изпратено до Съединени американски щати с формулировката „ ние насочваме поръчка за тези осем изтребителя “. Според нормалната процедура ние преглеждаме поръчката и връщаме отговор, че „ одобряваме поръчката “, след което продължаваме с процеса. Така че няма никаква връзка с нищо от протичащото се в този момент в Украйна. Категорично няма връзка. И цена не е била определяна.

ЛК: Значи не знаете каква ще бъде цената на изтребителите F-16?

ХМ : Цената не е политически фактор. Позволете ми да подчертая това.

ЛК: Но се употребява за политически цели?

ХМ : За страдание. За страдание. Отново наблягам, че нашите закони за публични поръчки са доста транспарантни. Когато България направи поръчката, ние като държавно управление, нашият Департамент на защитата уведомява Конгреса и показва, че оптималната цена, която може да бъде достигната, е указана в уведомлението. Това не е окончателната цена. След това се водят диалози и тази цена явно се намалява според от това какво желае България. Ще ви кажа, че оптималната стойност, която виждате в този момент, е тъкмо същата, каквато беше за първите осем изтребителя.

ЛК: Мислите ли, че ще бъде същата?

ХМ : И към оня миг тя се намали доста като последна цена. Нещо повече – Съединени американски щати покриха 50 млн. евро от цената. Ние платихме тази сума, тъй като имаме вяра, че България би трябвало да има самолети, които са оперативно съвместими в НАТО. В момента нямате самолети, които могат да споделят оперативно с НАТО. За да постигнете суверенитета, към който се стремите и в който ние имаме вяра, отделихме тези 50 млн. И това не е всичко – цената, която заплащате, включва и образованието на водачите. С горделивост ще отбележа, Лора, че първият български водач приключи образованието за F-16 тази седмица. Това образование продължава година и половина...

ЛК : Тук или в Съединени американски щати?

ХМ : В Съединени американски щати и по тази причина доста се гордеем с работата, която към този момент сме положили в тази тенденция.

ЛК : Питам ви за всичко това, тъй като българският президент пресметна, че изтребителите F-16 дружно с инфраструктурата ще костват към 5,5 милиарда лв.. А за страна като България това е в действителност голяма сума пари.

ХМ: Не знам каква ще бъде крайната цена, тъй като не съм боен специалист, само че още веднъж ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България сега, не са оперативно съвместими с НАТО.

ЛК : Тоест ние нямаме опция за избор?

ХМ : Трябва да се модернизирате, нали по този начин? Това е ваше лично решение. И всеки аероплан, който щяхте да изберете, всеки модернизиран модел аероплан, лишава доста време да бъде създаден. Иска ми се този развой да беше почнал от дълго време, само че не е. Едва неотдавна България взе решение да стартира да преглежда опцията да закупи осъвременени самолети. Междувременно ние работим дружно, с цел да се опитаме да запълним този дефицит на качества, и имам вяра, че България и нейните въоръжени сили подхващат стъпки, с цел да се опитат да модернизират всички от другите посоки.

ЛК : Странно ли е, че България не стартира този развой по-рано?

ХМ: Аз просто се веселя, че процесът е почнал. Радвам се, че към този момент е в ход.

ЛК : Защото това е значим въпрос.

ХМ : Той е доста много значим.

ЛК : Защо не е осъществено?

ХМ : Мисля, че не е в моите пълномощия да давам оценка за това. Правилата за възлагане на публични поръчки тук са много строги, само че аз доста се веселя, че процесът е почнал и че България е поела по пътя на военната рационализация, а редица страни в Европа ще бъдат част от този развой дружно с България.

ЛК : И по този начин, знаете ли по кое време може да бъде подписан подобен контракт. Имате ли някаква визия?

ХМ: Няма да стане незабавно. Предстои ни разискване с българското държавно управление. Всичко, което видяхте, е уведомлението до Конгреса. Отново наблягам, че действаме по транспарантен метод. Винаги се стараем да осигурим бистрота във всяка стъпка от процеса. Но към момента ни остават най-малко няколко месеца...

ЛК : Наистина има няколко детайла, които са от огромно значение. Един от тях е каква е нормалната процедура? Да бъде платено всичко едновременно или да бъде разсрочено заплащане? Тъй като това ще даде време на България да заплати?

ХМ : Точно по този начин. Много се веселя, че зададохте този въпрос, Лора. Той е доста механически, само че го задавате напълно издържано. Защото едвам през миналата година България отговори на изискванията за по този начин наречения „ благонадежден длъжник “. Тя може да се употребява от това право едвам от една година – след поръчката за първите изтребители F-16. Сега България към този момент има право да заплаща на траншове. Това несъмнено е опция отсега нататък – заплащането да не е еднократно, а да може да бъде осъществявано на траншове.

ЛК : Защото България към този момент е сключила договорка със Съединени американски щати за предходните изтребители F-16?

ХМ: Не, в действителност не е поради това. Множество са стъпките, които е нужно да предприемете за рационализация на въоръжените сили, и по тази причина, с цел да помогнем, ние включихме България в категорията „ благонадежден длъжник “ и в този момент тя може да заплаща на траншове.

ЛК: Съединени американски щати и Европейски Съюз подписаха контракт за доставка на полутечен газ. Имате ли визия по кое време тъкмо ще се случи това? Каква е времевата рамка?

ХМ : Знам, че работим в доста тясно съдействие с Европа. Работим в доста тясно съдействие със страните от ОПЕК. Дори преглеждаме личните си запаси, с цел да се опитаме да работим по този в действителност значим енергиен въпрос дружно с други страни, на всички места където е допустимо. Основното основание е, че когато някоя страна диверсифицира доставките си, тя става по-малко подвластна от един източник и прави цените по-конкурентни. България подхваща стъпки към диверсификация и в действителност с наслада означавам, че имам вяра, че тази година най-сетне ще бъде приключена Междусистемната газова връзка Гърция-България. Това значи, че ще можете да получавате цялото количество газ от Азербайджан, което ще бъде голяма стъпка за вашата диверсификация. Това ще бъде голяма стъпка във връзка с цените на силата. Вярвам, че това е същинската цел, която България се пробва да реализира.

ЛК : Смятате ли, че планът Турски поток е оказал помощ на Русия да заобиколи Украйна и по този метод да стартира войната?

ХМ : Не знам дали единствено това е било факторът. Не мога да преценява какво се върти в главата на Путин във връзка с войната и по какъв начин той гледа на войната. Всички обаче знаем, че Путин употребява силата като инструмент, с цел да се опита да бетонира зависимостта, да се опита да окаже политически напън и по тази причина е значимо да има диверсификация.

ЛК: Питам ви това, тъй като България е над 90% подвластна...

ХМ : Да.

ЛК: ...от Русия за доставките на газ. Говорили ли сте в миналото за тази взаимозависимост с някогашния министър председател Борисов, когато беше на власт?

ХМ : Нашата позиция във връзка с този газопровод е била и е напълно ясна. Смятаме, че постоянно, когато има по-голяма взаимозависимост от един източник, който и да е той, сходна взаимозависимост от един източник в никакъв случай не е добра – за никоя страна. Все отново имам вяра, Лора, че България е на верния път към енергийна диверсификация. Наистина имам вяра в това.

ЛК : Надяваме се, че е по този начин, само че всички ние си задаваме въпроси за това какво се е случило в предишното и за какво се е случило. Затова ви запитвам дали в миналото сте разговаряли с някогашния министър-председател за енергийните планове в България. Интерконекторът с Гърция беше занимателен с 12 години. Това е дълъг интервал от време и едвам откакто стартира войната, България стартира да работи, с цел да може този интерконектор доста по-бързо да стартира да действа?

ХМ : Смятам, че сега би трябвало да гледаме напред и тъкмо това ми се желае да сторя. Вярвам, че България е поела по пътя към диверсификацията. И е значимо ние да продължим да работим дружно, а вие да работите с всички компании, които желаят да бъдат част от вашата диверсификация.

ЛК: Значи няма да извършите политическо изказване тук?:)

ХМ: Благодаря ви, че ми дадохте опцията, само че не, няма да го направя, тъй като тъкмо в този момент би трябвало да сме единни.

ЛК: Оставайки към момента на тематиката с енергетиката, българското държавно управление подписа енергиен меморандум с две корпорации - едната от тях е американската IP3, можете ли да ни разкажете повече за тази договорка? Какво значи тя?

ХМ: Всъщност аз мисля, че изразихме позицията си обществено в наше изказване. Ние не сме се застъпвали за Gemcorp, тя не е американска компания. От правна позиция не можем.

ЛК: Това е другата корпорация.

ХМ: Не можем. Точно по този начин. Те имаха съглашение с частния бранш с IP3. И още веднъж това е съглашение с частния бранш. Ние виждаме доста компании от цяла Европа, от целия свят, които имат интерес да работят в България. Но това е частният бранш. Посолствата на нашето държавно управление не вземат участие във всяко едно съглашение с частния бранш.

ЛК: Така ли мислите? Защото това беше изявление в предаването " На фокус ", в нашата стратегия.

ХМ : Да, припомням си. Видях.

ЛК : От вицепремиера Асен Василев. Така че смятате ли, че той е позволил неточност или за повода да спомене американското и английското посолство има някакво друго пояснение?

ХМ : Мисля, че той евентуално се среща с голям брой компании и е зает с голям брой въпроси, само че след това изяснихме недоразумението. И те обявиха обществено, ние декларирахме обществено – както можете да видите на видео запис – че не сме участвали на подписването на меморандума за съгласие.

ЛК: Беше ли изненада за Вас, че американското посолство беше упоменато в тази връзка

ХМ : Забелязали сте, че съвсем всеки ден американското посолство се загатва някъде, само че аз съм тук, с цел да ви кажа, че по тази съответна договорка ние не сме част от меморандума за съгласие. Има обаче доста американски компании, които желаят да развиват бизнес в България; има доста европейски компании, които желаят да споделят технологии, най-съвременни технологии – в разнообразни браншове, в това число в региона на зелената сила, и това е чудесно за бъдещето на диверсификацията.

ЛК : Какво мислите за първите 100 дни ръководство на държавното управление?

ХМ: Няма да разясня никакви вътрешнополитически въпроси. Бих споделила, че не изпитвам завист за всички провокации, пред които това държавно управление трябваше да се изправи през първите си 100 дни. България е на второ място в света по смъртност, породена от КОВИД; води се тази война, за първи път от 80 години, с която също трябваше да се оправя, както и с цените на силата, всички тези проблеми през първите 100 дни. Така че не изпитвам завист на държавното управление за това. Искам да посоча обаче, че работата на всяко посолство е да работи с държавното управление, да построява двустранни връзки и ние вършим това от години. Правехме го с предходното държавно управление и със служебното правителство; в този момент го вършим с това държавно управление - с цел да се опитаме да укрепим връзките си.

ЛК: Говорейки за ролята на посолствата, желая да Ви попитам за общественото държание на съветския дипломат Митрофанова?

ХМ: Ето още един случай, в който не е подходящо да коментирам… различен дипломат, друго посолство. Това, което ще кажа, в случай че ми позволите, Лора, е следното - знаем, че се води война, която бе стартирана от Путин. Виждаме военните закононарушения, виждаме разрушенията на гражданската инфраструктура, виждаме бежанските потоци. Искаме това да спре. Мога да разясня единствено себе си и това, което вършим ние като посолства. Работим дружно и в единение, с цел да създадем каквото можем в опит да спрем това. В общуването си с държавното управление и с хората демонстрираме почитание. Не заплашваме, не пожелаваме, само че мога да приказвам единствено от свое име, не мога да приказвам от името на другите.

ЛК: Говорейки за новото държавно управление, от кой момент познавате нашия министър-председател...

ХМ : Запознах се с него евентуално по същото време, по което и вие, и множеството българи – когато той беше длъжностен министър в служебното държавно управление на президента Радев. Ние сме в чудесни връзки с съвсем всички партии, с четирите партии в ръководещата коалиция, с други партии. Точно това вършим като дипломати – опитваме се да имаме положителни връзки с всички партии.

ЛК: Всички станахме очевидци на ареста на някогашния министър председател. Какво мислите за битката с корупцията по високите етажи на властта?

ХМ: Няма да разясня този арест. Ние постоянно споделяме, че всяко сходно деяние би трябвало да се основава на върховенството на закона и правните процеси. Това се отнася за всеки сходен арест в който и да е миг. Това е нашето разбиране. Няма да разясня повече по този въпрос.

ЛК: Съществува ли опция обещано лице да бъде изключено от листата Магнитски, имам предвид Васил Божков, в случай че е предпазен очевидец по следствие против някогашния министър председател?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР