Толкова ли се уплаши властта от надписите на тениските Системата

...
Толкова ли се уплаши властта от надписите на тениските Системата
Коментари Харесай

Михаил Христов пред Фрог: От ГЕРБ не обичат да им казват истината в очите

„ Толкова ли се уплаши властта от надписите на тениските „ Системата ни убива ”? Та той е безусловно правилен, тъй като хората като нас са подложени на стопроцентов геноцид ”. Това съобщи в изявление пред „ Фрог нюз ” параолимпиецът Михаил Христов, повторен международен първенец в дисциплината ”Скок дължина ”, народен представител от гражданската квота на левицата. - Г- Христов, вие бяхте ли в Народното събрание, когато зам.-председателят на събранието от ГЕРБ Емил Христов не позволи да влязат хора в неравностойно състояние?

- Точно в този миг трябваше да съм на планувана среща с европейските посланици и не бях на мястото на грозния случай. Интересно ми е обаче по какъв начин щяха да се почувстват ръководещите, в случай че ме видят и мен там с такава тениска? Защото аз се почувствах доста зле. Оправданията на ГЕРБ с шефа на защитата, че той бил решил по този начин и така нататък са неточни, нелепи и несъстоятелни. Толкова ли се уплаши властта от надписите на тениските „ Системата ни убива”? Та той е безусловно правилен, тъй като хората като нас са подложени на стопроцентов геноцид. Само че хората от ГЕРБ не обичат да им споделят истината в очите.

- Защо не наказаха индивида, показал липса на обикновено човешко съчувствие?

- Адресатът на въпроса ви е в ГЕРБ. В последна сметка резултатът от желаната оставка е, че дадоха обещание на майките на деца с увреждания, че ще се направи работна група то техните претенции. Ако не я създадат до 10 дни, то ние от опозицията ще предприемем съответни дейности в тази посока със законодателни начинания.

- Революционно ли е предлагането на сътрудника ви от публичния бранш Капка Панайотова да се отстранен комисиите ТЕЛК, които съществували единствено у нас и в Русия?

- Цялостна промяна е нужна на политиките, които се водят по отношение на хората с увреждания от години. За комисията не съм сигурен дали е единствено тук и в Русия, ще ревизира, само че явно има проблем с нея. Корупцията продължава да е камшик за цялото ни общество. Аз давам един образец – чиновникът, който взема рушвет за 10 000 лева, в същото време ощетява страната с милиони.

- Имате ли съответно предложение, към този момент като народен представител, по какъв начин да се спрат измамите?

- Като начало да се отстрани термина „ пенсия”, а да се вкара „ обществена отплата за увреждането”, както е в останалите европейски страни. Вижте, аз съм на 26 години, обаче по документи се повеждам пенсионер, по този начин е и с едно момче на 18 години, което има моите проблеми. Най-важно е обаче, че инвалидите би трябвало да бъдат интегрирани в работна среда, тъй като човек няма по какъв начин да се устоя с по 200 лева и е голям проблем, че те по през целия ден не вършат нищо. Неумела е отбраната, която в този момент сякаш страната демонстрира на тези хора като регламентира щом един път ги вземат на работа, след това да не могат да ги освобождават. Това стопира работодателите да наемат инвалиди и би трябвало да се промени. Извън Народното събрание аз вземам участие в една акция, която се споделя „ Джамба” – онлайн платформа, която свързва работодателите с хората с увреждания и им намира работа. През тази платформа към този момент близо 300 души си осигуриха претовареност. Дълъг развой ще е смяната на публичните настройки към инвалидите, не се заблуждавам.

- Много се приказва, само че нищо не се прави във връзка с наличната градска среда за вас, оптимист ли сте, че скоро най-малко в столицата ще стане по-добра?

- Не. Очевидно е, че общината нехае за възстановяване на инфраструктурата за хората с увреждания. Затова се захванах да разработя високо проходима количка, която да оказва помощ при качването на тротоарите и така нататък.

- При всичките ви проблеми, поради които протестирате в последно време, за какво организациите, които съставляват ползите ви, по чисто български обичай се разделят и цепят и не са единни?

- Има 17 национално представителни такива организации, които участват на самостоятелен Национален съвет по тези проблеми и всеки законопроект би трябвало да се отбрани общо пред съвета. Ако сме обединени, ще реализираме доста. Защото нито един човек, който е без увреждания, не може да се сложи на наше място. И, да, права сте, извънредно време е да се обединим, тъй като другояче не може да се реализира нищо дейно.

- Ако имате среща с премиера, какво бихте го помолил да направи за инвалидите?

- Да ни включи в обществото като пълноправни жители. Уж е просто, а се оказва по този начин мъчно, да не кажем невероятно у нас. Щом хората с увреждания излизат на митинги, то аз не утвърждавам това ръководство. Не всичко се върти към европредседателството, а и то скоро свършва.

Интервю на Аделина Делийска
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР