Токсоплазмозата е заболяване, което се причинява от едноклетъчни паразити –

...
Токсоплазмозата е заболяване, което се причинява от едноклетъчни паразити –
Коментари Харесай

Токсоплазмоза – тестове за откриване на заболяването


Токсоплазмозата е заболяване, което се предизвиква от едноклетъчни паразити – Toxoplasma gondii . Паразитозата е публикувана измежду хората, домашните и дивите животни. Протича остро и безсимптомно.

Основен източник и контейнер, както и краен гостоприемник на инфекцията са котките , а междинни гостоприемници са индивида, гризачите, както и някои птици. Основен механизъм на заразяване е алиментарния – чревен. Заразяването се реализира при консумация на недобре термично обработено месо, както и месни артикули, съдържащи цисти на токсоплазмата. Друг механизъм за предаване на инфекцията е така наречен трансплацентарен – при заразяване на бременната и предаване инфекцията на плода.

Токсоплазмозата протича най-често латентно – без изразена клинична картина. Различават се вродена (предава се от майката на плода) и добита форма. Вродената токсоплазмоза се показва в увреждане на плода при заразяване на майката за първи път по време на бременността. Жените, които са прекарали инфекцията преди бременността и имат висок титър на антитела не предават болестта на плода.

Придобитата токсоплазмоза се демонстрира в друга възраст, като тежестта и зависи от това кои органи са наранени. В острата фаза е налице висока температура, най-често се засягат лимфните възли – стават оточни, без да е налице разязвяване или слепване с подкожната тъкан. Наблюдават се очна, белодробна форма на болестта, както и церебрална – изява на енцефалит, менингоенцефалит . Възможно е засягане на миокарда, кожни обриви и други.

Методи за проучване:

При подозрение за вродена токсоплазмоза се изследва кръвен серум, ликвор, амниотична течност, взема се биопсичен материал от плацентата, кръв от пъпната шнур, а при аборт или мъртвораждане – материал от мозък. При добитата токсоплазмоза се изследва серум за имунодиагностика, биопсичен материал от лимфен възел, както и пунктат от органи (слезка, черен дроб).

От морфодиагностичните способи се ползва микроскопиране на нативен препарат от ликвор – следи се под светлинен микроскоп. Друг способ е оцветяването на препарата по Романовски-Giemsa и търсене на оцветени цисти или трофозоити.

Свързани публикации.. Токсоплазмоза или за какво котката е зложелател номер 1 на бременните 14 Токсоплазмоза - скритата заплаха за бебетата 0 Токсоплазмоза - котките са контейнер за паразита 0

Не във всички случаи, в които се откриват позитивни имунологични реакции се касае за съществуването на болествен развой. Необходимо е определяне на стадия на болестта – изострен или продължителен. За тази цел се вършат две серологични проучвания в границите на 2-3 седмици и се търси съществуването на динамичност в резултатите. При съществуването на IgM антитела, редом с 4-5 – кратно повишаване на антитела от клас IgG се приказва за свежа зараза.

Откриването на високи стойности на IgM и IgA антитела след наново проучване при новородено е индикатор за вродена токсоплазмоза. При нараснало равнище на антитела от клас IgG и неявяване на антитела от клас IgM се касае за остаряла, латентна зараза . За реактивация на болестта се приказва при повишаване на титъра на антитела от клас IgG при наново проучване.

Освен методът ELISA се ползват и Western blotting, както и молекулярно-биологични способи – PCR.

Необходимо е отграничаването на токсоплазмозата с някои инфекциозни болести – рубеола, бруцелоза, туберкулоза , инфекциозна мононуклеоза, както и заразяване с цитомегаловирус. В основание влизат и някои неопластични болести – болест на Ходчкин, както и метастази.

За профилактика на болестта е належащо спазването на строга персонална хигиена, да не се употребява недобре термично обработено месо, непастьоризирано мляко и други скотски артикули. Необходимо е измиване на ръцете преди всяко хранене с вода и сапун, както и подробно миене на всички плодове и зеленчуци преди консумация.

На дами, които възнамеряват бременност се предлага серологично проучване за токсоплазмоза. Преболедувалите се диспансеризират в границите на 2 години, като от време на време се организират контролни серологични проучвания. 3833
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР