Токсичният цъфтеж на водорасли убива стотици тюлени и делфини край

...
Токсичният цъфтеж на водорасли убива стотици тюлени и делфини край
Коментари Харесай

Морски животни заболяват заради токсични водорасли, стотици делфини и тюлени са загинали

Токсичният разцвет на водорасли убива стотици тюлени и делфини край южните плажове на Калифорния.

Повече от 1000 морски животни са болни или са починали през юни, демонстрират данните на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

Според специалистите цъфтежът на водораслите е сезонен проблем, само че изменението на климата може да утежни казуса.

Спасителните групи получават повече от 200 отчета за морски бозайници в неволя всеки ден.

Безветрието в допълнение подтиква процеса

„ Много хора, които се разхождат по плажовете попадат на заболели животни “, разяснява пред Би Би Си Дейвид Карон, професор по биологични науки в Университета на Южна Калифорния.

Морските птици, делфините и тюлените са измежду животите, които се разболяват поради бързия напредък на някои типове водорасли. Те създават токсин, наименуван домоева киселина.

Цъфтежът на водораслите унищожава питателните мрежи - същества като миди, аншоа и сардини употребяват токсините, преди да бъдат изядени от по-големите морски бозайници. Те се хранят с тези мощно токсични риби, след което организмите им са изумени.

Окръзите Санта Барбара и Вентура в Южна Калифорния са наранени изключително мощно.

Когато домоевата киселина засегне морските бозайници, те могат да се дезориентират, да получат спазми и да умрат под водата.

Цъфтежите могат да съставляват заплаха и за хората. Те също могат да се разболеят, в случай че употребяват риба, цялостна с отрови. Министерството на публичното здраве на Калифорния следи за тези равнища и затваря плажовете с миди, когато е належащо.

Това е една от аргументите за обиколката на екоминистъра в оставка по Черноморието

Водораслите нормално цъфтят сред март и юни в Калифорния, само че цъфтежът може да доближи своя връх по-късно тази година заради дългата и дъждовна зима.

Експертите споделят, че не всички типове водорасли създават нездравословни отрови, само че тези, които създават, може да се разпространят в нови региони заради изменението на климата.

Това е по този начин, тъй като с повишението на температурите на водата от ден на ден области стават обитаеми за нездравословни цъфтежи на водорасли, които са склонни да се образуват в по-топлата вода.

„ Учените към момента работят, с цел да разплитат резултатите от изменението на климата върху организмите, живеещи в крайбрежните води. Но имаме задоволително доказателства, изключително във вътрешните води, че изменението на климата изостря някои от проблемите, които виждаме с нездравословните водорасли “, показват специалистите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР