Ток от България срещу газ с Азербайджан - такава договорка

...
Ток от България срещу газ с Азербайджан - такава договорка
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Можем да изнасяме ток срещу природен газ от Азербайджан

Ток от България против газ с Азербайджан - такава сделка е била направена по време на визитата на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в Баку. Министърът сподели, че при такава скица - бартер газ против ток, би могло да получим количества през идващите 4-5 месеца, когато ни е най-нужно през зимата, заяви  

" Те създават електричество единствено от газ, а ние сме огромен производител на електрическа енергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази опция, доказана е кардинално - в случай че ние може да им предоставяме ток, а те вместо да създават този ток, газта, която икономисват да ни я дадат на нас ", изясни Никола Стоянов - министър на стопанската система и промишлеността.

Няколко са били главните акценти по време на визитата в Баку, заяви Стоянов и добави, че първият е обвързван с напредъка по интерконектора с южния газов кулоар.

" Имаме сериозна убеденост, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджанската страна удостовери, че може да се разчита на осъществяването на контракта, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в цялостен размер ", сподели още Никола Стоянов.

На второ място, в дълготраен проект следва уголемение на южния газов кулоар и до 3-4 година би трябвало да проработи това уголемение, което значи, че може да получаваме от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, акцентира министърът.

" Те ни предложиха като обичаен сътрудник да ни запазят от разширението дребна част. Това значи, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дълготрайни контракти с Азербайджан, а нашето ползване е към 3,5 милиарда годишно, което значи близо 60%. Експерти от Министерството на енергетиката ще продължат диалозите с Азербайджан, предстоят договаряния за цена, количества, от по кое време тъкмо и така нататък Важното е ние от в този момент да заявим тези количества ", изясни министър Стоянов.

Трета съществена тематика по време на диалозите в Баку е била възможната опция да получим още тази зима спомагателни количества газ.

" Преговаря се и с " Газпром ", само че никой не знае какво ще стане и по тази причина се търсят благоприятни условия да се подсигури газ за българския бизнес и жителите. Търсят се благоприятни условия от къде да дойдат още количества за зимата, само че казусът е, че всички страни търсят и Азербайджан са под огромен напън ", уточни Никола Стоянов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР