Тогава - отново във Facebook, както и днес, когато обяви

...
Тогава - отново във Facebook, както и днес, когато обяви
Коментари Харесай

20 задочни обвинения по 3 дела очакват Васил Божков в България

Тогава - още веднъж във Фейсбук, както и през днешния ден, когато разгласи за завръщането си, Божков сподели по адрес на Иван Гешев:

" Понякога разкаялият се виновник може да бъде по-ценен от светец ".

По време на процедурата по предварително преустановяване мандата на към този момент някогашния основен прокурор, Божков изиска да се върне като предпазен очевидец против експремиера Бойко Борисов . Евентуалното му директно свидетелстване, че е давал пари на Борисов посредством пиара му Севделина Арнаудова, по искане на ексфинансовия министър Владислав Горанов - поради което тримата бяха в ареста за 24 часа по време на ръководството на кабинета " Петков ", обаче не трансформира събитието, че Васил Божков има още куп каузи.

Затова и щом кацне на летище София - още при граничния надзор, той би трябвало да бъде арестуван до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически полезности, да бъде отведен в постройката на Националното разследване, където в наличие на юрист да му бъде повдигнато обвиняване, да даде пояснения, в случай че реши и по-късно да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за непрекъснато в ареста.

В случай, че Божков не бъде арестуван, прокуратурата е в подготвеност да изиска задържането му по така наречен " хазартно дело " , от което стартира всичко. По него той е упрекнат, че е управлявал проведена незаконна група, която е работила от 2014 година и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения, обобщава .

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени престъпни дейности - побои, закани за убийства и дори убийства . То беше замразено, тъй като нямаше по какъв начин предприемачът да бъде разпитан, което, в случай че се върне, към този момент може да бъде направено.

Божков беше разследван задочно - освен това по глава Първа - закононарушения против Републиката, че е финансирал митингите през 2020 година против Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха упрекнати и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори.

Божков от своя страна твърди, че е бил жертва на закононарушение, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, само че по делото развиване няма точно поради обстоятелството, че Божков не беше в страната.

Бизнесменът беше един от първите трима българи, дружно с Делян Пеевски и Илко Желязков, попаднали в първия лист " Магнитски ". Там за него написа, че той е " български предприемач и олигарх, няколкократно подкупвал държавни чиновници. Тези чиновници включват един сегашен политически водач, както и някогашния ръководител на към този момент закритата Държавна комисия по хазарта.

Божков възнамерявал да обезпечи парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик за Божков да бъде подкрепят да сътвори канал, през който съветски политически водачи да оказват въздействие върху български държавни чиновници.

Във връзка с тези изказвания, във второто издание на листата " Магнитски " попадна и някогашният финансов министър от кабинета на ГЕРБ - Владислав Горанов.

пък заяви още при започване на август, че прокуратурата е спряла едно от делата против хазартния необут . Най-голямото дело против Божков е за неплащане на стотици милиони налози, само че то не е спирано. От него обаче още преди години бяха отделени материали и бе формирано и друго следствие - за така наречен престъпна част. По него се проверява незаконна група за убийства, изнудвания, изнасилвания и други

Прокуратурата в никакъв случай не е съобщавала защо тъкмо се проверява Божков по това дело. Има единствено неофициална информация, че става дума за покушенията против неговите някогашни съперници в хазартния бизнес Йордан Динов, убит в центъра на София през 2012 година, и Манол Велев, по който бе стреляно през 2007 година След това той изпадна в кома и умря през предходната пролет.

По това дело Божков е обвинен като подстрекател. Според прокуратурата има данни за подбуждане и към убийствата на още двама души, чиито букви са А.П. и Б.С. При гледането на ограниченията за неотклонение на част от задържаните около Божков през 2020 година се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с несполучливия атентат против Алексей Петров, осъществен през 2015 година За него бе наказан украинецът Роман Логвиненко, написа Медиапул.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР