Тодор Живков „поръча” Георги Марков, имаше нещо с дъщеря му.

...
Тодор Живков „поръча” Георги Марков, имаше нещо с дъщеря му.
Коментари Харесай

Бивш полковник от КГБ: Живков „поръча” Георги Марков, имаше нещо с дъщеря му

Тодор Живков „ поръча” Георги Марков, имаше нещо с щерка му. Това сподели в извънредно изявление Михаил Любимов за неразказаното минало, историята, патриарсите и днешните лондонски загадки пред Светослав Иванов в „ Роуминг” по „ 120 минути” по бТВ.

Михаил Любимов е полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който оглавява бюрата на службата във Англия и Дания. Дългогодишен деен разузнавач под дипломатическо прикритие в Лондон, който толкоз добре е имитирал благосклонности към Запада, че се внедрил измежду политическия и бизнес хайлайф.

Британците към момента помнят неговият прякор – Усмихнатия Майк, индивидът, който постоянно се появявал на обществени места с най-красивата и настояща актриса.

Дипломатическото му прикритие е взривено през 1964 година и английските служби му оферират да работи за тях. След като Любимов отхвърля, той е разгласен за личност нон-грата. След завръщането си в Москва оглавява британския отдел на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

След измененията Любимов, към този момент като публицист, скандализира съветското общество с роман за скришен проект, наименуван „ Голгота”, съгласно който Комитет за Държавна сигурност (на СССР) инспирира рухването на комунизма и установяването на „ див капитализъм”. Този „ див капитализъм” би трябвало толкоз да смаже хората, че те самите да стартират да изпитват носталгия по социалистическото минало. Публикуването му в Русия при започване на 90-те провокира стихия.

Михаил Петрович, благодаря ви, че приехте нашата покана. Особено в този момент, когато сякаш позволяваме минало и настояще да ни разделят или най-малко да разделят политиците ни. Проследихте ли изявлението на съветския патриарх Кирил, който пристигна, с цел да взе участие в тържествата по случай нашия народен празник, 3 март, и съобщи, че си тръгвал наскърбен, тъй като тук чул признателност към жертвите и на други нации – като финландци, поляци, литовци?

– Честно казано, не съм чул изявлението на патриарха. Несъмнено, по принцип почитаме всички тези, които да се борили против османското робство. Но основното е, че ние оценяваме главно приноса на нашите съветски войски в освобождението на България от османско робство,, и съветската преса, доколкото знам, отразяваше много интензивно военните дейности. Това е основният за нас въпрос. А кои още са взели участие – това е различен въпрос, не е главен. Основният принос са създали съветските войски, а не някои други, макар че благодарим на всички, които са взели участие в освобождението на България от османско иго.

Думите на съветския патриарх провокираха политическа стихия в България. Дори един от вицепремиерите, Валери Симеонов, съобщи, че Кирил е някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). И защото имаме опцията да приказваме с същински някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), това правилно ли е? Имате ли информация по този въпрос?

– Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не е някаква дребна колиба, в която всички знаят всичко за всекиго другиго. Аз съм работил в разузнаването на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) зад граница, това е една напълно друга организация, в този момент това се назовава Служба за външно разузнаване. Откъде мога да знам какво се е случвало вътре в страната? Това са въпроси, доста надалеч от нашите – ние работихме против американците основно, против англичаните, против НАТО, против тези, които са опасност за страната. Работихме с тогава нашите близки съдружници, българи, унгарци, поляци. Не приказваме въобще за литовците, които бяха в нашата резидентура като част от руското разузнаване.

Един настоящ въпрос. През седмицата някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал беше открит в безпомощно положение дружно с щерка си Юлия край Лондон. Британските управляващи подозират интервенция на съветските служби, които са го отровили с незнайно към този момент вещество. Възможна ли е сходна интервенция в Лондон, изключително след абсурда с Александър Литвиненко от 2006 година?

– Стигнахме до едно такова положение по повод за Запада, когато всички несгоди ги трансферират на Русия или на Путин. Ако се скапе времето, който е отговорен? Путин. Детенцето се е наакало, кого можем да виним? Путин, несъмнено. И това е анекдотичен случай. Защото ни считат не просто за злодеи към този момент – и нас, и Путин, и цялата съветска служба… Мразят ни... Учудващо е даже всичко това. Смятат, че сме идиоти. Представете си, да вземем този офицер на Главно разследващо ръководство (ГРУ), който беше разузнавач, беше наказан от съветския съд, лежа в пандиза, помилваха го и го размениха против група от наши разузнавачи. Трябва да си глупак, с цел да го убиеш. Защо не го убиха в Москва? Трябваше ли да го размените, да го изпратите в Лондон и да го убиете в навечерието на президентските избори в Русия? Трябва да си цялостен идиот… Нима ни смятате за идиоти, г-да от Запада? Не, не сме идиоти. Чудесно разбираме, че против нас е стартирана яростна акция от страната на Централно разузнавателно управление на САЩ и не е учудващо, че няма даже следствие, а министърът на външните работи, Джонсън, който е един почитан публицист, беше един прелестен кмет на Лондон – само че незабавно декларира, че това е „ ръката на руснаците”.

За Литвиненко – аз задоволително съществено съм изследвал този въпрос и отлично зная… Аз имах подчинени хора, които дават отговор за тези неща, само че за голямо страдание, през цялото руско време след Сталин, след убийството на Бандера, не сме умъртвили нито един изменник. Ще кажете, а популярният чадър? Извинявайте, кой го е направил? Ние дадохме чадъра, само че реализатори бяха българите. И това беше направено по персоналната молба на Тодор Живков, който имаше съответните искания към Марков, нали е по този начин? Защото той беше женен за щерка му – по този начин ли е, в случай че не греша нещо?

Не, той не е бил женен за щерка му. Георги Марков не е бил женен за щерка му.

– Но е имало някаква връзка, имало е връзка сред тях, с дъщерята на Живков. Защо българите го убиха?

Защото е приказвал срещу режима, и то по Би Би Си и радио „ Свободна Европа”.

– Знаете ли какъв брой приказват против режима, и в този момент и тогава. Накратко: ние дадохме чадъра, това е по този начин. Но кого различен сме умъртвили, най-малко един можете ли да посочите? А имаме маса предатели, само че нищо няма да ви приказват тези имена. Дори Калугин, който нанесе толкоз щета, никой не го е закачал.

Чух думите ви: „ За страдание, ние не сме умъртвили нито един от тях”. Означава ли, че вие персонално одобрявате сходни интервенции?

– Смятам, че предателят по тези закони от това време, предстои на смъртно наказване. Защо не ги убиваха? По една доста елементарна причина – след гибелта на Бандера, а Бандера го умъртви наш сътрудник – Сташински, с изстреляна бликам цианкалий в лицето му. Като по концепция, тази отрова не би трябвало да оставя никакви следи. След като Сташински умъртви Бандера, за жалост стана ясно, че цианкалият оставя следи. Но даже и това не е най-важното, значимото е, че Сташински се влюби в една германка, нашите направиха сума ти нелепости, в резюме – той избяга в Западна Германия и описа за всичко, което се е случило. Такъв звук се подвигна, че Хрушчов сподели: „ Другари – какви ги вършим, защо ни би трябвало това компрометиране на руската власт? Забранявам всичките тези неща!” При Сталин автоматизирано тръгваше група и се занимаваше със застрелване, не толкоз ги тровиха. Да речем избягалия шеф на отдел от ОГПУ на ЧК, нашето разузнаване – него сътрудникът го закла с кинжал, турчин, а той беше азербнайджанец – Алибеков, се споделяше, и го хвърлиха в езерото. Бяха убити (…) мога да изброя доста.

Т.е. вие казвате, че не вярвате Сергей Скрипал да е бил токсичен от вашите хора?

– Не единствено нямам доверие, считам, че това са го създали западните спецслужби или някаква организация, която работи против Русия, която даже не се управлява от Западните специфични служби. Защото в Лондон има доста сериозна съпротива, само че и огромен брой хора, които се крият от съветското правораздаване, всякакви магнати, олигарси и така нататък Убеден съм твърдо, че по същия метод е погубен Литвиненко, който въобще не съставлява никакъв интерес – подполковнинк, шеф на защитата на Березовски. На кого му е притрябвал, какво може да знае този човек? Това е вътрешна битка. Кого смятате за идиоти – да вървим с полоний из цялостен Лондон, да оставяме на всички места следи, не се вършат по този начин нещата, това е една сериозна интервенция. Вземете историята на която и да е интервенция, цялостна нелепост е някакъв глупак да тича с полоний из Лондон, за какво полоний, белким няма цианкалий, белким няма други способи?

В навечерието на президентските избори на Русия, помогнаха ли съветските служби на Тръмп да завоюва изборите в Съединените щати?

– Много настоящ въпрос, занимавал съм се, когато работех в руското разузнаване. Знам доста случаи на наша интервенция в изборите. Сега няма да приказвам за тези неща, несъмнено, взели участие сме с интервенция в изборите във Финландия, в Индия, където имаме позиции – стопански, и можехме да оказваме икономическо влияние. Т.е. президентът получаваше някаква полза от хора, които работят за нас – икономическа полза за страната си. Да, там оказваме влияние, само че това, което споделят американците… Честно казано, аз съм остарял шпионин, който познава нещата, не мога да си показва по какъв начин може да се окаже влияние там… Да, може да са подслушвали, да, добре… Американците подслушват цяла Европа. Това е една от дилемите на разузнаването. Но да окажем влияние, да влияем на една такава машина като великата Америка, разбирате, че това няма по какъв начин да стане, в никакъв случай не сме си поставяли такива идиотски задания.

Това е следващата партенка, измислена от демократическата партия. Това е чиста небивалица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР