Тодор Иванджиков е председател на Асоциацията на Българската авиационна Индустрия,

...
Тодор Иванджиков е председател на Асоциацията на Българската авиационна Индустрия,
Коментари Харесай

Следващите 30 | Бъдещето на авиацията - между нетърпението и притеснението

Тодор Иванджиков е ръководител на Асоциацията на Българската авиационна Индустрия, собественик на IAS, която реализира консултантска активност в целия свят
Може би е необичайно, само че в най-технологичния бранш, какъвто е авиацията, през последните 30 години не са се случили толкоз революционни неща. И това е по този начин, тъй като измененията в авиацията стават постепенно поради всички проби и тествания, през които се минава, с цел да бъдат внедрени. В авиацията на първо място се ползва правилото Safety first.

Но какво можем да чакаме да се случи в бъдеще в авиоиндустрията - главно в няколко насоки. Пътнически и карго самолети Напълно евентуално е в градивен проект композитните материали да заменят дуралуминия като материал изцяло. Проблемите, които имаха производителите на композитни самолети през последните години, започнаха да се почистват, свързани с технологиите и материалите. Един от главните проблеми беше с пукнатините от надуването (дишането на херметичната част на самолета). Той към този момент е решен и последните модели самолети са съвсем напълно композитни. Самолетите, построени от такива материали, са по-леки и по този метод могат да придвижват повече товар и да заплащат по-малки летищни такси. Така че ерата на тежки и " стоманени " самолети си отива. Така се пестят естествени запаси, които по този начин или другояче понижават - страните ще би трябвало да приоритизират кое защо ще се употребява, като едно от тях е алуминият.

Формата на корпуса също се чака да бъде изменена, изключително за самолетите на междуконтинентални полети. Там най-важни са скоростта на самолета и комфортът на пасажера. През идващите 30 години ще има свръхзвукови самолети с друга форма като крило или сходно на конкорда, които са към този момент подготвени като разработка. Може би ще има двукорпусни самолети за повече пасажери и товари, само че за такива би трябвало първо да се приготвят и летищата, както направиха за " Ербъс А380 ". За самолетите, които ще покриват континенталните полети, се чака да има разделяне. 40-70-местните самолетите за районни полети евентуално ще изчезнат до 30 години. Те ще бъдат заместени от еднопилотни, а може би и безпилотни летателни апарати като VTOLs (Vertical Take-off and Landing).
Реклама
Самолетите, които са до 20 места, ще могат да се резервират на правилото на Uber. Това ще докара потребността за повече дребни летища и площадки за кацане като Verti ports, по което Европа към този момент работи и построява. Между другото България би трябвало да стартира да възвръща тази инфраструктура, вместо да закрива дребни летища и да ги трансформира в слънчеви паркове и индустриални зони. Това ще спести в бъдеще сериозен запас. Авиационният мотор През последните десетилетия той не се е трансформирал доста като конструкция и работа, тъй като главните нововъведения по него бяха, с цел да се понижи разходът на гориво с разнообразни доработки на турбореактивните мотори, само че не се появи нищо, поради което да кажем " Уау ". Двувални, тривални мотори с вътрешно горене със конструкция компресор, горивна камера и турбина е всичко, което изчерпва типовете мотори в огромната авиация.

Сигурно е, че до 30 години ще се появи кардинално нов мотор. Той ще пристигна с внедряването на новите горива, тъй като времето на керосина си отива. Той ще бъде сменен от биогорива, водород, слънчева сила и други. Това значи, че самолетният мотор на бъдещето ще е с по-малък размер гориво и доста по-голям КПД.
През идващите 30 години ще има свръхзвукови самолети с друга форма като крило или сходно на конкорда, които са към този момент подготвени като разработка. Може би ще има двукорпусни самолети за повече пасажери и товари, само че за такива би трябвало първо да се приготвят и летищата, както направиха за " Ербъс А380 ".
Досега керосинът беше главното гориво, с което летяха самолетите, като в последните години посредством разнообразни регулации се внедряваха биогоривата, които ще се наложат като главно гориво през идващите десетилетия. Следенето и намаляването на въглеродните излъчвания е цел номер едно на промишлеността, таксите се усилват, полетите на къси дистанции се лимитират и това води до незабавни решения с какво да бъдат сменени горивата на петролна основа.

При по-малките самолети (General Aviation) започнаха да се мислят и внедряват нови технологии, с цел да се придвижват с електрическа и слънчевата сила, както и модификации за потреблението на водорода като главно гориво.
Реклама
При огромните машини до 30 години сигурно водородът ще замести керосина и огромните производители на самолети и мотори работят върху такива системи интензивно. В един глас " Боинг " и " Ербъс " показват 2050 година, когато изцяло ще преминат на водород като гориво.

Дотогава ще се мине през устойчивите горива (SAF), които към този момент са в произвеждане, употребяват се и има полети, осъществени единствено с такова гориво, което отделя доста по-малко въглеродни излъчвания, като се доближава до 80% по-малко такива. Това обаче води до увеличение на цената на летателния час фрапантно, тъй че не се учудвайте за какво цените на билетите не стопират да порастват.

Новите горива водят и до промени в горивните системи на самолетните мотори, които би трябвало да се сертифицират, което е дълъг и комплициран развой, с цел да се избегнат течове, които са рискови при водорода. " Има ли водач в самолета " Ще има ли водачи, или ще минем на изкуствен интелект ръководство? Със сигурност пътническите самолети ще останат единствено с един водач. И в този момент се тестват самолети и се вършат полети, където индивидът изобщо не се намесва по време на целия полет. Проблемът е по-скоро психически, в сравнение с механически - пасажерът към момента не може да се довери на безпогрешността на компютрите и самолетните системи. Но пък е изцяло допустимо след 30 години този психичен проблем да бъде преодолян, тъй като и в този момент оборудването на самолетите е към този момент съвсем готово, с цел да се лети без човешка интервенция.

На конференция в Кьолн тази година се обсъждаше, че към 2030 година може да се пуснат първите безпилотни карго самолети, ръководени от земята. Тук обаче думата имат и застрахователите. Най-вероятно транспортите над водни пространства ще станат постоянна процедура, само че на обитаеми места ще отнеме още време. Летищата Те са част от авиационната промишленост, където наклонността е да се понижи до най-малко човешкият фактор. До 30 години, а може би и доста по-рано, на аеропортите няма да има да човешки личен състав, който да засичаме от влизането на летището до борда самолета. Всичко ще е на самообслужване, а инспекциите за сигурност ще са скенери, камери, сензори и други софтуерни решения, тъй че всичко да става оптимално бързо. От играчка до бойно средство Модерната тематика в авиационната промишленост през последните години са дроновете и безпилотните летателни средства, които от играчки към този момент се трансфораха в транспортни и бойни средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР