Точно в 9 часа ще бъде ударен първият звънец на

...
Точно в 9 часа ще бъде ударен първият звънец на
Коментари Харесай

Първо заседание след ваканцията на депутатите frognews.bg

Точно в 9 часа ще бъде ударен първият звънец на есенната сесия на 49-ото Народно заседание. В постройката на някогашния Партиен дом на Българска комунистическа партия ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз. Депутатите ще останат в постройката най-малко в идващите три години, до момента в който в постройката на Народното събрание тече главен ремонт. 

 

Основни цели на депутатите за тази парламентарна сесия ще са приемането на нов бюджет, промени в Изборния кодекс поради идните на 29 октомври избори, както и измененията в конституцията. Реформата в спецслужбите също ще е съществена задача за болшинството в Народното събрание. Става дума за промени в закона, свързани с началниците на пет служби, които плануват президентът към този момент да няма крайната дума при тяхното назначение. В това число влиза и основният секретар на Министерството на вътрешните работи. 

 

Припомняме, че точно тази позиция сътвори следващо напрежение сред президента и ръководещите. От Министерския съвет желаеха оставката на Петър Тодоров и вътрешният министър внесе в Президентството претекстове с искане президента да издаде декрет, с който Тодоров да напусне поста си. Той бе избран като незапознат и бе посочен като отговорен за гибелта на шестима служители на реда. Румен Радев обаче дефинира претекстовете като политически и отхвърли да освободи главсека на Министерство на вътрешните работи. В последна сметка Тодоров подаде оставка самичък.

 

Новата сесия на Народното събрание ще стартира със остарелия си ръководител Никола Минчев. Ако по този начин наречената “сглобка ” оцелее и се стигне до прословутата ротация, на негово място при започване на идната година би трябвало да застане Росен Желязков от ГЕРБ. 

Първият ден на Народното събрание няма да стартира единствено с обрисуване на политически цели и с парламентарен надзор. В пленарната зала ще бъде и премиерата акад. Николай Денков, той е на блиц надзор. Може би ще има други значими вести – като лидерска среща.

 

За преместването на депутатите в постройката на някогашния Партиен дом се заприказва преди към месец. Милиони бяха изхарчени, с цел да бъде ремонтирана постройката на някогашния партиен дом. По-конкретно - 23 млн. лв. без Данък добавена стойност. Депутатите обаче заседаваха там за напълно малко - към половин година, откакто на фона на неодобрение тогавашният ръководител на Народно събрание Ива Митева разпореди пренасяне и народните представители се върнаха в постройката с надпис “Съединението прави силата ”. 

 

Депутатите заседаваха в тази постройка за напълно малко през 2020 година, когато избухнаха гневните митинги против държавното управление на Бойко Борисов. Официално причина за това бе осъвременяването на постройката. Неофициално обаче се говореше, че решението е взето поради компликацията някогашният партиен дом да бъде обкръжен от тогавашните протестиращи. Народното събрание на бул. “Цар Освободител ” елементарно можеше да бъде блокирано от стачкуващите. 

 

На фона на протестния яд против ГЕРБ и Бойко Борисов, настойчиво се подлагаше на критика и неналичието на контакт сред медиите и водача на партията и тогавашен министър председател. В постройката на партийния дом представителите на медиите бяха натикани в мазето и казусът с обезпокоените от микрофони депутати беше решен. Сега депутатите твърдят, че обстановката ще е друга и публицистите въпреки всичко ще имат достъп до народните представители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР