Точно в 3.00 по московско време започнаха парадите за 9

...
Точно в 3.00 по московско време започнаха парадите за 9
Коментари Харесай

Русия започна с парадите за 9 май в 3.00 часа по московско време |

Точно в 3.00 по московско време започнаха парадите за 9 май на територията на Русия. Първи представителни армейски елементи на маршируваха по ул. „ Светланска “ (бивша „ Американска “) в центъра на Владивосток. Руската федерация отбелязва 77-а годишнина от успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Германия. В Далечния Изток началото на парада качен на бяла волга даде командващият Тихоокеанския флот адмирал Сергей Авакянц.

Три минути преди началото на парада локалният уебсайт vl.ru разгласи, че всички са подготвени, само че тържествената конюнктура е била помрачена от организацията на празника – преди влизането на площада защитата прибирала от всички посетители храната и водата. Всички фенове минават през рамки с метал детектори. „ За ветераните още веднъж няма заслон за сянка над трибуната “ – разясняват репортерите от мястото на събитието.

В 9.58 по Владивосток пред трибуната донасят копие на щурмовото знаме на 150-та Идрицка стрелкова дивизия, същото, което през 1945 е развято над Райхстага. В 10.02 словото си стартира губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко.

„ И през днешния ден в самата Европа някои задават въпроси на Русия: „ Защо обръщате толкоз доста внимание на Деня на успеха? Минаха толкоз години, за какво празнувате толкоз необятно? В тези въпроси се крие желанието да се обезцени подвигът на нашите дядовци и прадядовци, които победиха нацизма през 1945 година На Запад желаят да не помнят и да забравим какви загуби е претърпяла страната ни за правото си на битие. Но ние помним и ще помним повече от 20 милиона жертви, тъй като това засегна безусловно всяко едно от фамилиите ни “, споделя губернаторът. „ Това е историческата истина и ние няма да позволим на никого да я изопачава. Днес страната ни още веднъж е принудена да се бори със заканите на Запада. Сега нашите моряци и бойци още веднъж пазят страната от нацизма в Украйна. “ – добавя губернаторът. Публиката дава отговор с „ Ура “ и в 10.03 стартира същинският церемониал.

Командващият адмирал Авакянц потегля изправен в бялата „ Волга “ по дължината на военния строй. „ Както и през предходната година, звукът от микрофона прекъсва. “ – отбелязва хронологически в 10.05 репоретрът на vl.ru. Авакянц поздравява бойците в строя, строят отвръща с трикратно „ Ура! “ В 10.16 звукът е оправен. В 10.18 командващият на

Тихоокеанския флот на РФ е на трибуната: „ Знамето над Райхстага ще стане безконечен знак на нашето право на кротичък живот. Железната воля на непокорния ни народ избави целия свят от фашизма. Днес нашите воини пазят всички от надигналите глави неонацисти в Европа.

10.27 часа. Първи от воинските елементи минават възпитаниците на Нахимовското военно-морско учебно заведение. Минута след тях – морската пехота. 10.29 – феновете се стремят да заемат по-висока позиция, стъпала на монументи, огради, автобусни спирки. Всички снимат с камери и телефони. Пешеходните блокове ги затварят курсантите от Тихоокеанското военноморско учебно заведение.

10.36 – най след това се появява техниката, която чакат всички. След танковете за първи път във Владивосток се появява тежката артилерия от времето на Втората международна война – Самоходната установка ИСУ-122. Следват танковете Т-80БВ с газотурбинен мотор, бронетранспортьорите БТР-82АМ и бреговите ракетни комплекси " Бастион ". Дикторът афишира, че тази година ще бъдат преоборудвани с хиперзвукови ракети " Циркон ". Върху нито една от машините няма знаци V или Z, означават репортерите

В 10.47 за първи път на церемониал във Владивосток минава ЗИС-21. Разказват, че за гориво е можел да употребява дървени съчки, стърготини и даже шишарки. Това помогнало да се спести бензин за бойците на фронтовата линия. 10.49 – овации за ЗИС-6 с инсталирана „ Катюша “.

В Москва е 4 без 10, във Владивосток стартира походът на „ Безсмъртния полк “. Публиката оредява, болшинството от жителите на града се мести на централния площад, където стартира празничен концерт.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР