Точно седмица преди 15-и септември, образователното министерство обяви правилата за

...
Точно седмица преди 15-и септември, образователното министерство обяви правилата за
Коментари Харесай

В клас под знака на COVID-19: Маските няма да са задължителни за децата в предучилищна

Точно седмица преди 15-и септември, просветителното министерство разгласи разпоредбите за новата образователна година в изискванията на пандемия. Маските няма да са наложителни за децата в предучилищна възраст. Те няма да се изискват и в 1 до 4 клас, когато децата са в час, само че ще са наложителни в общите пространства и в междучасията.

В тази обстановка обаче - класните стаи ще би трябвало да бъдат проветрявани най-малко два пъти по време тутакси, и най-малко за 1 минута.

За учениците след 5 клас - защитните средства са наложителни на всички места. Учителите ще могат да са без маски по време на час, само че единствено в случай че се съблюдава отдалеченост от метър и половина сред тях и децата.

Същото предписание важи и за часовете по физическо на закрито - при постоянно проветряване, и в случай че пространството се употребява единствено от 1 паралелка.

Остава правилото за прекосяване към ротационно образование при 10% възпитаници със признаци на Коронавирус, или доста болни преподаватели.

При ротация първи минава към онлайн образование випускът с най-вече инфектирани или контактни.

Снимка: btvnovinite.bg

Родители, учители и лекари са обезпокоени по какъв начин ще протече тази образователна година поради делта-мутацията, която визира повече деца. В момента в болница се лекуват 57 деца - заели над една от трета от педиатричните кревати за пациенти с Коронавирус, а под домашна изолираност са още 1 700.

Едва под 1.5% от децата в България сред 12 и 17 години са изцяло имунизирани. Надеждите въпреки всичко са за оптимално присъствена образователна година, само че не всяка цена.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството на Ваня Чучуркова взема решение да имунизира и децата си против ковид.

„ Доста тежко боледувахме със брачна половинка ми. Смятам, че да предпазя децата си от подобен вид боледуване, имунизацията е най-правилно решение “, споделя дамата.

Ваня счита, че имунизацията ще й даде успокоение преди 15 септември. Разчита и на оптимално присъствена образователна година.

Заради увеличаващия се брой инфектирани деца през тази вълна безапелационната рекомендация на доктор Деница Даскалова е всички, които нямат противопоказания, да се имунизират.

„ Имаме деца, които по принцип не могат да се имунизират поради медицински противопоказания. Грижата за такива деца е на цялото общество. Колкото повече от нас са имунизирани, толкоз повече ще пазим тях. За да имаме едно изцяло протективно общество, би трябвало да имаме над 90% имунизация “, счита лекарката.

Според доктор Даскалова въпреки и разумно от здравна позиция, носенето на маски в учебно заведение е мъчно използвано. Наблюденията на специалистите са сходни. Улеснение е и опцията да се преподава без маска.

„ При дребните възпитаници имаме един непосреден контакт с учителя, даже майчински, в първи и втори клас. Там не ми се коства съответно носенето на маска “, отбелязва зам.-директорът на 18 СУ „ Уилям Гладстон “.

Ориентир за родителите е образцов лист със болесттите, при които министерството на образованието предлага детето да учи отдалечено.

Важна информация е, че децата могат да се образоват в онлайн среда по избор на родителите. А към напълно отдалечено образование ще се минава при над 500 инфектирани на 100 000 души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР