Точно преди една седмица, на 6-ти септември, индийският спускаем апарат

...
Точно преди една седмица, на 6-ти септември, индийският спускаем апарат
Коментари Харесай

Американската мисия ЛРО ще заснеме мястото на кацане на Викрам на 17-ти септември

Точно преди една седмица, на 6-ти септември, индийският спускаем уред “Викрам ” се опита да кацне меко в региона на Южния полюс на Луната. На към разстояние 2 километра от повърхността обаче сигналът внезапно прекъсна и до този миг радиоконтактът не е възобновен. 

Индийската галактическа организация ISRO оповести, че орбиталният отсек “Чандраян 2 ” е съумял да снима “Викрам ”. Но до ден сегашен индийците крият фотосите и отхвърлят да ги разгласяват. На фона на множеството запитвания от публицисти, прес-центърът от ISRO оповестява само да следим формалните канали на организацията в обществените мрежи. Които не ни оповестяват нищо значително. 

За сметка на това индийските медии спекулират какво може да се е случило. Според някои изявления “Викрам ”, въпреки и да е кацнал по-твърдо, не се е разрушил, въпреки че може да се е наклонил или преобърнал. Няма по какъв начин да разберем дали това е по този начин, до момента в който индийците си крият фотосите.

Но добре че я има американската галактическа организация НАСА и добре че в окололунна орбита продължава да работи най-мощната американска задача “Лунар Риконисънс Орбитър ”. На 17-ти септември тя ще прелети над мястото на кацане на “Викрам ” и ще се опита да го снима.

“Съгласно политиката на НАСА, всички данни от ЛРО са обществено налични ”, оповестява Ноа Петро, академик от плана в собствен имейл за уеб страницата Спейсфлайт Нау. “НАСА ще показа всички фотоси преди и след облитането на региона на целевото място за кацане на спускаемия уред “Викрам ”, с цел да подкрепим разбора на Индийската галактическа изследователска организация ”. 

НАСА постоянно се е отличавала с голяма гласност спрямо останалите галактически организации по света и, парадоксално, американската галактическа организация е получавала най-вече обвинявания в конспирации и прикриване на заприказва. Снимките от американските задачи на Марс “Кюриосити ” и “ИнСайт ” биват качвани в общественото пространство незабавно щом бъдат получени на Земята, на практика в действително време. Същото се отнася и за актуалната американска задача “Джуно ”, която обикаля към Юпитер. Други задачи имат малко по-консервативна политика, като при тях фотосите се разгласяват от време на време вкупом. Но в последна сметка фотосите постоянно идват – в това число тези изображения без никаква графична обработка.

Коя друга организация го прави, кажете ми? Китайците не го вършат, въпреки че, признавам – при задачата до противоположната страна на Луната “Чанг’e 4″ всякога, когато завърши един работен лунен ден, ни радват с по една-две фотоси. Еми по-добре е от нищо, само че въпреки всичко не може да се съпостави с ежедневните фотоси на НАСА от повърхността на Марс. Дори Европейската галактическа организация (ЕКА) не се отличава с подобен стандарт на гласност, въпреки че съумяха да създадат по този начин, че една от камерите на Марс Експрес ” да изпраща всекидневно фотоси, както и фотосите на Земята от спътниците “Коперник ” да са обществено притежание. Извън това, помните ли идването на “Розета ” в покрайнините на кометата Чурюмов-Герасименко? А помните ли, че екипът на камерата OSIRIS отхвърляше да ги разгласява и даже тогавашният началник на ЕКА се опита да ги прегледа – и му беше отказано поради уговорка в контракта, че учените на всеки инструмент имат право няколко месеца да крият данните си. Даже аз персонално изпратих питане към “ЕкзоМарс ” и ми дадоха обещание, че фотосите ще бъдат оповестени вкупом в границите на всеки три месеца. 

Къде са те? 

През миналите години мнозина са ме упреквали в користолюбие и че съм симпатизирал на американската галактическа организация. Но това не е користолюбие – това е справедлив факт. Хайде в този момент, покажете ми – кой различен има такава отворена политика за шерване на фотоси? 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР