Точният механизъм за развитието на наркотична зависимост и досега остава

...
Точният механизъм за развитието на наркотична зависимост и досега остава
Коментари Харесай

Истинската причина хората да се пристрастяват към наркотиците

Точният механизъм за развиването на наркотична взаимозависимост и до момента остава недобре свестен, макар другите теории, които са развити за обяснението му. Водещите измежду тях досега са удоволствието, навика или избягването на абстиненцията. Но през 1980 година учените са разкрили нещо ненадейно.

И храната, и сексът, и опиатите - всички са предизвикавали обособяване на допамин в избрани области на мозъка. За доста учени това значи, че тези области са центрове на удоволствието в мозъка и че допаминът е нашият невротрансмитер, който придвижва удоволствието ни.Но тази концепция е била опровергана. Мозъкът в действителност има центрове на удоволствието, само че те не се ръководят от допамина. Оказва се, че харесването на нещо и желаенето на нещо са две доста разнообразни невро-психически положения.

Допаминът е виновен за харесването и всички опиати провокират прилив на допамин. Това кара подвластните да изпитват предпочитание към още опиати.Резултатът от постоянното приемане на опиати обаче е хиперактивна система от предпочитание, която е друга от системата за харесването.

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР