Тоалетна за 335 000 евро, мост над несъществуваща магистрала или

...
Тоалетна за 335 000 евро, мост над несъществуваща магистрала или
Коментари Харесай

И в Германия харчат милиони на данъкоплатците за провали*

Тоалетна за 335 000 евро, мост над несъществуваща автомагистрала или преграда за 400 000 евро - ето някои от най-фрапантните образци в новата " Черна книга " за разхищенията, издавана от Съюза на данъкоплатците в Германия.

Сред класическите образци – пешеходен мост в региона Зауерланд, построен тъкмо до един към този момент действителен мост, или пък маркировка на велоалея в Долна Саксония, коствала 261 000 евро. В региона, където била сложена маркировката, останали удовлетворени, само че Министерството на превоза взело решение планът да бъде преустановен и това наложило маркировката да бъде отстранена против 763 000 евро.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия пък още през 1980 година бил издигнат мост на стойност 950 000 тогавашни немски марки. Мостът бил построен, защото се възнамерявало построяването на околовръстно шосе, което обаче и до през днешния ден не съществува – единствено мостът стои посред нищото - изцяло ненужен, акцентират от Съюза на данъкоплатците.

В Бремен пък за 30 000 евро изрисували по земята облика на известните от приказката Бременски градски музиканти с концепцията да служат като пътепоказателни знаци. Боята обаче не се оказала задоволително качествена и облиците изчезнали – като и изразходваните за тях средства.

Съюзът на данъкоплатците се вглежда изключително деликатно в този тип финансиране и по този начин разкрива следния случай: на остров Фемарн в Северно море модернизирали крайбрежната улица за 12,8 милиона евро, от които цялостен милион отишъл за ремонта и употребата на кула с асансьор за панорамни наблюдения на покрайнината, която в действителност въобще не била част от плана. За локалните управляващи обаче кулата била добре пристигнала – с помощта на нея 70 % от нужните за модернизацията средства били обезпечени от бюджета на провинцията.

Обект на рецензии са и цифровите документи, въведени по отношение на ковид. Тъй като при започване на имунизационната акция те още не бяха разполагаем, са били основани скъпи и лесни за подправяне двойни структури. Паралелно доста от федералните провинции дали милиони за мобилното приложение за регистрация на данни Luca, след което се оказало, че връзката му със здравните управляващи куца или пък въобще не е било употребявано.

Сред изброените в " Черната книга " планове е и една тоалетна за 335 000 евро в Долна Саксония, преграда на гробищен парк за 400 000 евро, както и към момента незавършената постройка на администрацията на Бундестага. Нейното строителство е почнало преди повече от 10 години. Междувременно разноските за строителството са се удвоили – до 332 милиона евро, а някои към този момент конфигурирани уреди е трябвало да бъдат отстранени поради нови законови разпореждания.

Как се санират оперни здания

По същите аргументи – закъснение на строителството, което води до оскъпяване, в " Черната книга " е попаднала и операта в Кьолн – нейното саниране трае вместо три години, към този момент цели 12. Първоначално плануваните разноски са били 230 милиона евро, а в това време се доближават към един милиард.

Сходен случай има и в Бон – концертната зала „ Бетовен “ в началото е трябвало да бъде санирана за 43 милиона евро, до момента в който в този момент размерът на средствата се пресмята към този момент на 160 милиона, като и това няма да е окончателната сума.

Източник:

Заглавието е на редакцията на Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР