То се превръща в един от най-разпознаваемите символи на съветската

...
То се превръща в един от най-разпознаваемите символи на съветската
Коментари Харесай

Кога точно се появява прочутото фасетирано стъкло в Русия

То се трансформира в един от най-разпознаваемите знаци на руската ера, само че е изобретено дълго преди този момент.

В руските времена фасетираното стъкло е извънредно известно. Тези отличителни чаши със странна форма се срещат в столови, заведения за хранене, кафенета, лечебни заведения, учебни заведения и даже в автоматите за сода.

С времето руската фасетирана чаша се трансформира в един от знаците на тази отминала ера. Хората, обаче, явно са се радвали на тази форма дълго преди препоръките да я трансфорат в всеобщ артикул.
Легенда за Петър Велики
Съветският ваятел Вера Мухина, на която се приписва авторството на този тип стъклени чаши, тъй като по това време тя управлява „ Ленинградския живописен завод за стъкло “, ги проектира през септември 1943 година.

Но пиенето от този тип чаши се счита за доста по-древна традиция за руснаците. Естествено, чашите, създавани преди 1943 година, са разнообразни от руската версия, въпреки че имат някои явни прилики.

Една сходна чаша е изобразена на картината на художника Кузма Петров-Водкин „ Сутрешен натюрморт “ от 1918 година. Чашата на платното не се уголемява към върха, фасетите са относително необятни и няма удебелен объл борд. Подобни чаши са публикувани в Русия преди Революцията.



Кузма Петров-Водкин/Руски музей

Руският стъклар Ефим Смолин, който живее в края на XVII – началото на XVIII в. се счита за откривател на версията на фасетираната чаша от преди революцията.



Getty Images

Според една от  изобретателят показва първата фасетирана чаша пред цар Петър Велики, като му споделя, че тя не може да се счупи. Царят я харесва и откакто я опитва, възкликва: „ Нека бъде чашата! “. Той я хвърля на пода, с цел да ревизира какъв брой е здрава, само че чашата се чупи. Царят, обаче, не санкционира стъкларя – в противен случай, разрешава тя да бъде създавана всеобщо.



Андрей Стенин/Sputnik

Според друга  хората, които участвали на сценката, не са разбрали думите на царя вярно. Те считали, че царят е възкликнал: „ Счупете чашата! “. Говори се, че от това неразбирателство идва традицията да се чупят чаши, като се хвърлят на пода, след изключително значими наздравици.
Здравината


Сергей Лидов/Sputnik

Съветските стъклари издигат известността на фасетираното стъкло до нови небеса. Група специалисти, проектанти и скулптори са събрани по заповед на руското държавно управление с неповторима задача:

„ Поставили им задача да основат скици на руски съдове за хранене, които да се употребяват в столовите. По това време към този момент имало съдомиялни машини и чашите постоянно се чупели, а също така бил необходим огромен брой. Специалистите трябвало да разработят стъкло, което да е крепко, красиво, елементарно за приложимост и елементарно за миене. В записките си Успенски (художник и член на работната група) написа, че са създадени доста прототипи, в това число фасетирана чаша, която по-късно стартира да се създава в Гусевския бистър цех “,  Алла Чукова, куратор на стъклената сбирка в Музея на кристала „ Малцев “.



Резултатите, реализирани от работната група, надвишават упованията на руското държавно управление. Фасетираните чаши се оказват доста здрави и лесни за миене в съдомиялна и на ръка с помощта на присъщата им форма.



Постепенно този тип стъкло се популяризира в Съветския съюз и се появява на процедура във всички институции: от столови до лечебни заведения, от курорти до автомати за питиета.



Артур Лебедев/Sputnik

За влаковете към фасетираните чаши е прибавено още едно необичайно откритие –  – или металните държачи, които се трансформират във значима и сантиментална характерност на съветските жп пътувания.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР