То освободи еквивалента на общото излъчване на Слънцето за 30

...
То освободи еквивалента на общото излъчване на Слънцето за 30
Коментари Харесай

Бърз радиоизблик: Астрономите забелязват най-отдалеченото космическо явление, засичано досега в далечна галактика

То освободи еквивалента на общото лъчение на Слънцето за 30 години, за дребна част от секундата, което го прави едно от най-енергийните FRB, следени в миналото, споделиха учени.

FRB са супер интензивни, милисекунди дълги прояви на радиовълни, създадени от неидентифицирани източници в далечния космос.

Те бяха открити през 2007 година от американски астроном Дънкан Лоримър, Science Alert сподели на уеб страницата си.

Само няколко десетки сходни събития са били следени в данните, събрани от радиотелескопи по целия свят и не е известно какво ги предизвиква, сподели Science journal в своя уеб страница.

Повечето не престават единствено няколко милисекунди и в никакъв случай повече не се виждат, само че е известно, че две са повторили излъчванията си.

Вероятната причина за най-голямото земетресение на Марс, разкрита след изследване, ръководено от Обединеното кралство

Откритието удостоверява, че FRB могат да се употребяват за премерване на изчезналата материя сред галактиките, предлагайки нов метод за претегляне на, сподели изследователският екип.

Прочетете още вести в региона на науката и технологиите:
Възходът и падението на BlackBerry
НАСА разкрива „ невероятни “ открития на метеорити

В момента, методите, употребявани за премерване на масата на Вселената, дават спорни отговори и оспорват общоприетия модел на космологията.

Професор Райън Шанън от Технологичния университет Суинбърн в, който управлява проучването, сподели: „ Ако преброим количеството естествена материя във Вселената – атомите, от които всички сме построени – откриваме, че липсва повече от половината от това, което би трябвало да има през днешния ден.

„ Смятаме, че изчезнала материя се крие в пространството сред галактиките, само че може просто да е толкоз гореща и дифузна, че е невероятно да се види благодарение на естествени техники. "

Той добави: „ Бързите радиоизбухвания усещат този йонизиран материал.

„ Дори в пространството, което е съвсем изцяло празно, те могат да „ видят “ всички електрони и това ни разрешава да измерим какъв брой неща има сред галактиките. “

Избухването, наречено FRB 20220610A, беше открит през юни предходната година от радиотелескопа ASKAP в Австралия.

Стюарт Райдър, астроном от университета Macquarie в Австралия и един от водещите създатели на проучването, сподели, че избликът е „ по-стар и по-далеч от всеки различен източник на FRB, открит досега и евентуално в границите на дребна група от сливащи се галактики ".

Констатациите са оповестени в Science journal.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР