Коко Гауф победи Арина Сабаленка на финала на US Open и спечели първия турнир от Големия шлем

...
Тийнейджърът от Съединените щати Коко Гауф победи Беларуската втора поставена
Коментари Харесай

Тийнейджърът от Съединените щати Коко Гауф победи Беларуската втора поставена Арина Сабаленка с 2-6 6-3 6-2 на US Open финал за жени, за да вземе първата си титла от Големия шлем.

С победата в събота шестият поставен Гауф стана първият американец, спечелил титла на US Open на сингъл след Слоун Стивънс през 2017 г.

Гауф, на 19, се хранеше с боготворена публика, докато отвърна страхотно на втори сет и запази инерцията до края на битката, преди да падне на корта на стадион Артър Аш след печелейки титлата с уинър от бекхенд.

Сабаленка имаше превъзходен старт, но не успя да запази инерцията, тъй като непредизвиканите грешки се натрупаха и тя затвори своята серия от Големия шлем през 2023 г., която включваше титла от Australian Open и полуфинали на Ролан Гарос и Уимбълдън, разочароващо

Гауф, който е от Флорида, е първият американски тийнейджър, спечелил голям турнир по тенис в страната след Серина Уилямс през 1999 г.

Това е вид триумф, който се очакваше – справедливо или не – от Гауф, откакто тя избухна на сцената на 15, като стана най-младият квалификант в историята на Уимбълдън и стигна до четвъртия кръг в нейният дебют в Големия шлем през 2019 г.

Тя достигна до първия си голям финал на Откритото първенство на Франция миналата година, завършвайки като подгласник, и сега спечели най-големия трофей в своята все още прохождаща кариера. Gauff спечели 12-та поредна победа и 18-а в последните си 19 мача, датирайки отпадането в първия кръг на All England Club през юли.

Поставеният под номер шест Гауф го направи в събота, като устоя на силата, демонстрирана от Сабаленка при почти всяко замахване на ракетата й, като в крайна сметка свикна с нея и успя да връща удар след удар. Гауф се провали, за да започне третия сет само от една такава точка, проследявайки всяка топка, ударена по пътя й, докато накрая удари отложено воле, което тя прекъсна с удар с юмрук и писък „Хайде!“

Скоро резултатът беше 4-0 в този сет за Гауф. При 4-1 Сабаленка взе медицинско прекъсване, докато левият й крак беше масажиран. Гауф остана силен по време на почивката – тя продължи няколко минути, а не 50-те по време на протест срещу климата на полуфиналите – като практикуваше няколко сервиса.

Когато те подновиха, Сабаленка проби, за да стигне до 4-2. Но Гауф проби обратно и скоро сервира победата, след което падна по гръб на корта. Скоро тя се качи на трибуните, за да намери родителите си и другите за прегръдки.

„Вие го направихте!“ Майката на Гауф й каза, и двамата в сълзи.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР