Титан е единственият друг обект в Слънчевата система (освен Земята),

...
Титан е единственият друг обект в Слънчевата система (освен Земята),
Коментари Харесай

“Джеймс Уеб“ забеляза облаци и дори море на сатурновия спътник Титан

Титан е единственият различен обект в Слънчевата система (освен Земята), който има морета, реки и езера – въпреки че те не са цялостни с вода, а с въглеводороди (като да вземем за пример метан). Струва си да изучим по-подробно този сатурнов сателит точно поради тези негови неповторими характерности. И като се има поради, че задачата „ Касини “ към този момент не е дейна, всичко пада върху плещите на телескопите. Сега и „ Джеймс Уеб “ и обсерваторията „ Кек “ учат този студен свят, като резултатите са меко казано невероятни.

Тези два извънредно мощни телескопа съумяха да виждат морета на Титан и даже облаци. Снимките на „ Джеймс Уеб “ са направени на 4 ноември. Екипът вижда два облака в атмосферата край северния полюс на спътника. Изследователите вземат решение да ревизират дали не могат да проследят еволюцията на тези облаци – те получават достъп до „ Кек “ и ги засичат още веднъж 30 и 54 часа по-късно.

„ Притеснявахме се, че когато погледнем към Титан благодарение на „ Кек “ един или два дни по-късно, облаците към този момент ще са изчезнали. За наше голямо благополучие обаче те си бяха на същото място и изглеждаха по този начин, като че ли са на път да си трансформират формата “, съобщи проф. Имке де Патер от Калифорнийския университет в Бъркли.

Еволюцията на облаците на Титан в границите на 30 часа. Източник:  NASA/STScI/Keck Observatory/Judy Schmidt

Ако сравним изображенията, направени от Космоса и Земята, ще забележим, че на пръв взор те не наподобяват изключително разнообразни. Предимството на „ Джеймс Уеб “ обаче се крие в неговия необятен набор от принадлежности. Да вземем за образец спектометрите – те могат да дават повече детайлности за състава на атмосферата, както и за височината на облаците и височината на мъглата.

„ Съчетавайки спектометрите на „ Джеймс Уеб “ с оптичните изображения на „ Кек “, ние получаваме една в действителност цялостна картина на Титан “, прибавя Де Патер, който си сътрудничи в наблюдението с ръководителя на екипа Конър Никсън.

Титан е единственият сателит в Слънчевата система, който има толкоз плътна атмосфера. През 2027 година NASA ще изпрати нова задача до Титан. Тя се назовава „ Драгънфлай “ (Dragonfly) и ще съставлява многороторен спускаем уред, който ще може да реши дали този свят, отличаващ се със чудноват химически състав, може да бъде населен за някои форми на живот.

" Това са едни от най-вълнуващите данни, които сме виждали за Титан след края на задачата " Касини-Хюйгенс " през 2017 година, и едни от най-хубавите, които ще получим преди идването на Dragonfly на NASA  през 2032 година ", споделя Зиби Търл от университета " Джон Хопкинс ", който е основен откривател на “Драгънфлай ”. " Анализът в действителност би трябвало да ни помогне да научим доста за атмосферата и метеорологията на Титан ".

Данните от тези наблюдения към момента се проучват и не са оповестени.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР