Титан – един от странните спътници на Сатурн, току-що стана

...
Титан – един от странните спътници на Сатурн, току-що стана
Коментари Харесай

Откриха молекула на Титан, която може да обясни появата на живот на Земята

Титан – един от странните спътници на Сатурн, преди малко стана още по-странен, защото астрономи откриха циклопропенилиден (C3H2) в неговата атмосфера. Това е извънредно рядка молекула, основана на въглерода, която е толкоз реактивна, че тук, на Земята, би могла да съществува само в лабораторни условия. Тя се състои от три въглеродни атома в пръстен с прикрепени два водородни атома.

Молекулата е толкоз рядка, че до момента не е била откривана в която и да е атмосфера – било то в Слънчевата система или отвън нея. Единственото място, където остава постоянна, е в студената пропаст на междузвездното пространство. Много е допустимо обаче тя да е строителен блок за по-сложните органични молекули, които един ден биха могли да доведат до появяването на живот.

„ Гледаме на Титан като на естествена лаборатория, в която можем да следим химически процеси, сходни с тези, които в миналото са протичало на античната Земя, когато животът едвам е започвал да се утвърждава на планетата - споделя астробиологът от НАСА Мелиса Трейнър. – Ще продължим да търсим молекули, които са по-големи от C3H2, само че би трябвало да знаем какво тъкмо се случва в атмосферата, с цел да разберем химическите реакции, които довеждат до образуването на комплицирани органични молекули, които след това падат върху повърхността. “

Циклопропенилиденът, която NASA разказва като „ доста странна дребна молекула “ не устоя прекомерно дълго в атмосферните условия, защото реагира бързо и елементарно с други молекули (и образува други съединения).

Веднъж щом това се случи, молекулата престава да е циклопропенилиден. В междузвездното пространство газта и праха нормално са леденостудени и доста дифузни, което значи, че съединенията не си взаимодействат и циклопропенилиденът се задържа по-дълго.

Титан обаче е радикално друг от междузвездното пространство. Спътникът е мокър – с хидровъглеродни езера, хидровъглеродни облаци и атмосфера, състояща се най-вече от азот и малко метан. Атмосферата му е четири пъти по-гъста от земната (в която азотът също преобладава). Учените считат, че под повърхността на Титан се крие голям океан със солена вода.

Титан има най-голямото многообразие от молекули на която и да е луна или планета, които сме изследвали, споделя Конър Никсън от Центъра за галактически полети " Годард " на NASA в Мериленд. Молекули като тази са съвсем постоянно ранен сигнален знак, че има още вълнуваща химия. " В момента Титан може да се изследва единствено от Земята, само че галактическият транспортен съд Dragonfly на NASA, плануван за изстрелване през 2027 година, ще изследва повърхността на Титан на място.

Изследването е оповестено в The Astronomical Journal .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР