Тирана. Вносът на електроенергия в Албания тази година достигна рекордна

...
Тирана. Вносът на електроенергия в Албания тази година достигна рекордна
Коментари Харесай

„Сител“ : Албания регистрира рекорден внос на електроенергия

Тирана. Вносът на електрическа енергия в Албания тази година доближи рекордна стойност, най-високата в историята на страната, за който от януари до ноември са изхарчени 213 милиона евро. Това излиза наяве от разбор, представен от македонската телевизия „ Сител “ .

В разбора се прибавя, че с цел да се разбере финансовата дупка, породена от обстановката, е задоволително да се разясни, че тази сума съставлява 44,42% от общите доходи на „ Електроразпределение “. Цените на вноса по дни и седмици варират от 220 до 320 евро за мегават.

Ако хидроложката обстановка не се усъвършенства, компанията ще има потребност от най-малко още 65-70 млн. евро за доставка на електрическа енергия до края на годината. Месецът с най-високи енергийни разноски евентуално ще бъде ноември, като от 3 до 23 ноември са изхарчени 65 милиона евро, без да се включва последната седмица на месеца. „ Електроразпределение “ по-рано осведоми, че вносът от януари до септември е бил 83 милиона евро.

„ В момента страната е в спешно положение на електроснабдяването и за това са подхванати редица ограничения, като прекъсване на вложения от пазарни оператори, даване на 100 млн. евро за обезпечаване на сила за ползване в страната “, се споделя в разбора. „ Правителството неотдавна утвърди още 100 милиона евро, които ще бъдат употребявани за импорт на електрическа енергия за идната година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР